1960. március 1. fekete tintával, de vörös betűkkel kerülhetett be a Népújság emlékirataiba, hiszen csuda dolog történt aznap, ahogyan az újság címoldalán is olvasható: „a magyar sajtó, ezen belül a vidéki újságírás fejlődésének újabb állomásához értünk el: március 1-től, tehát mától kezdve minden nap megjelenik a Népújság, a Heves megyei Pártbizottság lapjának gyöngyösi melléklete. Az egy teljes oldalterjedelmű gyöngyösi kiadásunk még közelebb viszi az olvasáshoz a párt szavát, még közelebb hozza az olvasót a párt lapjához, az újsághoz.”

Úgy tűnik tehát, hogy a múlt század második felének fényes szocializmusában is igen nagy igény lehetett arra, hogy a fenti kiváltságosok bölcsessége és tanítása a nép számára is elérhetővé váljék Gyöngyösön. Akkoriban sem volt szokatlan fentről lefelé tekinteni, tán még erkély sem kellett hozzá. Szerencsére azonban a gyöngyösieknek 2023-ban sem kell lemondani az adóforintjaikból finanszírozott, sajátosan egyoldalú tájékoztatásról.

Idén a város döntnökei csupán 16 millió 300 ezer forintot terveznek elkölteni a lakosság teljesen tárgyilagos, elfogultságtól mentes, pártatlan információkkal történő rendszeres ellátására az újságban és az interneten. Sokak örömére Gyöngyösön 63 év elteltével is van olyan narratíva, miszerint minden jót a kedves városi vezetőség hoz el a nép elé, minden rosszról pedig más tehet. Mert a vezetői döntések Gyöngyösön természetesen kizárólag objektív alapokon nyugszanak, ez kétségbevonhatatlan tény – vallják így a városházán.

Aki pedig ez ellen szót emel, manapság annak sem kell túlságosan aggódnia. Nem büntetik már olyan komolyan, mint a hatvanas évek ellenkezőit. Elég csak a híradót bekapcsolni, ahol kiderül, hogy vita esetén a vízbe kell lökni azt – horgászat közben -, aki nem fogadja el a megdönthetetlen igazságot. Fekete autó már nem visz el senkit sehova.

A vezetés sajátos értékrend szerint képviseli a város érdekeit, de egyre több azoknak a száma Gyöngyösön, akik másképp gondolkodnak. Sőt, az ő szavazataiknak köszönhetően vannak olyan képviselők is a testületben, akik nem baloldaliak. Ezeknek a képviselőknek pedig ugyanolyan joga van a majd’ 165 millió forintos városi propagandaművekben megszólalni, mint a többieknek.

Joguk van, de úgy tűnik, lehetőségük nincs. Éveket kellene visszafelé lapozni a helyi népújságban ahhoz, hogy olyan kiadást találjon a gyöngyösi olvasó, amelyikben az ő adóforintjából fizetett lapban valóban az összes városi képviselő szóhoz jut, nem csak az, akiről a polgármester kedvező véleménnyel rendelkezik.

Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Fortepan