A papírmerítés ősi hagyománya elevenedik meg a Mátra északi oldalán megbúvó aprócska településen, Fedémesen. Az egyedülálló mesterség nemcsak hazánkban, de Európában is ritkaságszámba megy, a fedémesi papírmanufaktúra tradicionális, kézzel készített termékeit itthon és a világ számos pontján csodálat övezi. Fedémesen járt a Hír Tv Radar című műsorának stábja.

A különlegesen szép papírok eljutottak a Tokiói Papírmúzeumba, de a brit királyi családhoz is, akik levélben fejezték ki nagyrabecsülésüket Vincze László papírmerítőnek. A ritka mesterség őrzője kitárta a Hír Tv stábja előtt a manufaktúra kapuit.

Vincze László papíripari mérnök tanulmányait követően, 40 éve döntött úgy, hogy felkutatja és újjáéleszti a merített papír készítésének titkait. Manufaktúráját 1985-ben alapította meg, az első megrendelői között pedig az Országgyűlés Hivatala és az Országos Széchényi Könyvtár is ott volt.

Papírjaikat könyv- és papírrestaurátorok is keresik, számos hazai egyetem készítteti velük diplomáit, okleveleit, Vincze papíron adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Országos Levéltár is használja a papírjaikat, melyek időtállóak, s akár évszázadokon át őrzik színüket és a rájuk vitt nyomtatványokat is. Mindezek mellett számos művészeti ág alkotóival is együttműködnek.

A Vincze család papírjai a világ számos pontján hirdetik hazánk és ennek a különleges mesterségnek a jó hírét. Még a brit uralkodói családot is elvarázsolták papírjaikkal. László azt meséli, 2010-ben, amikor az akkor még trónörökös Károly herceg Magyarországra látogatott, egy merített papírból készült, rézkarcokkal illusztrált kiadványt ajándékoztak neki. Lászlóék nagy meglepetésére pár hét múlva köszönőlevelet kaptak a királyi családtól. Legutóbb pedig a Vatikánból érkezett megkeresés.

Napjainkban Európában is csak néhány olyan papírmanufaktúra létezik, ahol még régi, ősi technológiával, kézzel gyártják a papírokat. A fedémesi tornácos ház falai között a következő percekben több ezer éves hagyomány szerint születik meg a papír.

A negyven éve működő vállalkozás oszlopos tagjai László fiai is, akikre a mester nagyon büszke. A papírmerítés folyamataiba Máté segítségével pillantott be a Radar stábja:

 

2023. május 13.

Korepta Lilla