Májusi eső aranyat ér – szól az ismert közmondás, mely nem csupán arra vonatkozik, hogy az ilyenkor lehulló csapadék löketet biztosít a mezőgazdaságban és a növények növekedéséhez, de varázslatos köntösbe öltözteti a természet zugait is.
A kiadós májusi eső után hova máshova volna érdemesebb túrázni, mint patakvölgyekbe, ahol a meghízott vízfolyások gyönyörű vízeséseket alkotnak, és festői kép születik, amint az üde, harsányzöld színek és a rohanó habok szimbiózist alkotnak. Mutatunk három gyönyörű mátrai völgyet, ahová az esőzések után mindenképpen érdemes lesz ellátogatni, érezni és élvezni a természet káprázatos szépségét.

Mátrafüred

Mátrafüredet sokan a Mátra kapujának is nevezik – valóban, hiszen innen indulva, a házak közül kilépve azonnal a természetben tudhatjuk magunkat, illetve rövidebb és hosszabb túrák tervezésére is van lehetőségünk. Cikkünk témája szerint két opció is azonnal rendelkezésre áll azok számára, akik gyönyörű zúgókban és hangulatos vízesésekben szeretnének gyönyörködni: a Bene-patak mátrafüredi partszakasza az év minden évszakban festői, ám a májusi esőzések után lezúduló csapadéktömeg hatására olykor vad folyammá változik a patak. A ‘füredi alsó parkolóból a Benevár irányába vezető sétányról jó lehet gyönyörködni ebben a látványban. Itt találjuk a Csatorna-patak torkolatát is, mely gyönyörű, fátyolszerű vízlépcsők formájában válik eggyé a Bene-patakkal.


Érdemes nem csupán ezt az egy helyszínt felkeresni, de egy pompás túrát tenni a vadregényes Csatorna-völgyben, ahol a Kékestető felől érkező, azonos nevű Csatorona-pataknak köszönhetően több, kisebb- nagyobb vízesésben is gyönyörködhetünk túránk során. Kékestető-Mátrafüred között a kék háromszög jelzés követendő, ha ezt a térséget szeretnénk felfedezni.

Északi-Mátra

A Mátra északi oldalának vadregényes völgyei az igazi kalandvágyók túraterepe. Kevesebben tudják, ám gyönyörű, mély, szinte szurdokszerű völgyekben lehet túrázni mind Kékestető, mind Galyatető északi oldalában. E lehetőségek közül most kettőt kifejezetten ajánlunk.

A sokak által ismert parádfürdői Ilona-völgyet talán nem kell bemutatnunk. A mindig gyönyörű völgy májusban két kiemelt okból is megér egy látogatást:
A Parádfürdőn kezdődő és az Ilona-völgyben kanyargó túránk során végig követ minket a zúgó Ilona-patak, melynek koronája a csodás Ilona-vízesés, mely ilyenkor, csapadékos időszakok után nyújtja a legszebb látványt.

A vízesés felfedezése kellemes túrát kínál akár családok számára is, de nem feledkezhetünk meg az ilyenkor virágzó, még a Károlyi család által ültetett gesztenye-fasorról sem, mely szintén májusban a leggyönyörűbb.

A másik kihagyhatatlan májusi úti cél Galyatető északi oldalában rejtőzik:
a galyai alsó nagy parkolóból a zöld háromszög jelzésen indulva, s végig ezt követve pazar bükkösök, majd szép fenyvesek után a Szuhai-patak völgyébe érkezünk, ahol a Szuhai-patak mesés fátylait csodálhatjuk. A patak itt nem egy általános mederben zúgva szalad Szuha felé, hanem egy hatalmas, mohás kőtengeren át – látványra olyan, mint egy gondosan kialakított japánkert, ahol a sziklák közül buknak ki a csobogók, meseszép virágok és növények társaságában – ez itt is ilyen, azzal a különbséggel, hogy ezt mind a természet alkotta.

Kaland a Nyugati-Mátrában

A Mátra nyugati fertályának bércei között megbúvó Mátrakeresztes olyan mint egy kis mesefalu. A település és annak széles környezete első tippünkhöz, Mátrafüredhez hasonlóan szintén bővelkedik a természeti kincsekben. Csapadékos időszak után érdemes felkeresni a falu központjától mindössze 1 km-es távolságban nyugvó Alsó- és Felső-vízeséseket, ellenkező irányba indulva pedig a piros sáv jelzést követve a gyönyörű Csörgő-patak völgyében túrázhatunk. Alig 1 óra járásra a Mátra egyik leggyönyörűbb szurdokvölgyét, az impozáns Csörgő-szurdokot is elérhetjük.

Az árnyas szinte alagútként fölénk boruló fák alkotta erdőt bejárva megmutatkozik a Mátra és a természet általánosságban vett hatalmasságának lenyűgöző ereje. Hasonlóképpen a magas falakkal körbezárt szurdokvölgyben, ahonnan tovább barangolva akár egészen Ágasvárra is felkapaszkodhatunk, megy gyönyörű panorámát kínál a Mátra nyugati vidékére.

 

2023. május 13.

Demecs Norbi