A Gyöngyösi TV Palotai Dóra ebrendészt hívta stúdióbeszélgetésre a Gyöngyös Ma című műsorba, ahol a gyöngyösi állatkínzásokról, kútba, patakba dobott kutyákról esett szó. Az ebtelep dolgozója kiemelte: állatkínzások mindig is voltak a városban, bár most kicsit nőtt ezek száma.

Úgysem lesz meg az elkövető

A városban tehát nemcsak a kóbor állatok okoznak problémát, hanem az is, hogy rendszeresen bántják őket, a tetemeket pedig az ebrendészeti telepnek kell elszállítani. Palotai Dóra azt mondta: az olyen esetekben, mint a patakba dobott kiskutya, nincs értelme feljelentést tenni, mert a tettest szemtanúk hiányában lehetetlen elkapni.

A Városgondozási Zrt. által üzemeltetett ebrendészeti telep kutyáit támogató Gyöngyösi Állatmentő Alapítvány még nem működik egy éve, így az adó 1 százalékokat sem tudja fogadni. A kennelek felújítására ezért a Felsővárosért Alapítvány javára kérték az 1 szálalékok felajánlását.

De miért gyűjtenek még mindig a kennelekre? Miért az embereknek kell összedobni erre?

A kennelfelújítások régóta húzódnak az ebtelepen. Azt reméltük, hogy miután a VG Zrt. tavaly áprilisban átvette az üzemeltetését és a város duplájára emelte az ebtelep működtetésének keretét, felgyorsulnak majd a folyamatok. Egyelőre azonban igen apró lépésekben haladnak, nagyjából úgy, mint anno Petrocelli soha el nem készülő háza. Pedig néhány kennel korszerűsítése, ne adj’ Isten újak építése nem kellene, hogy gondot jelentsen a 13,3 milliárd forint éves önkormányzati bevétellel rendelkező városnak. Ha a szegregátumokban nem indítják be az ivartalanítási programokat, nem büntetnek, nem szankcionálnak és nem tiltják el az állatkínzókat a kutyatartástól, akkor nincs mitől várni a helyzet javulását. Ha minden így marad, ha továbbra is falkákban kóborolnak az oltatlan, chip nélküli ebek, akkor érdemes sok-sok új kennellel tervezni, mert a begyűjtött állatokat valahová bizony tenni kell.

Fotó: Pixabay

Még egy mosógépre se futja

Palotai Dóra elmondta: nemrég egy mosógépet kaptak adományként, ami nagy segítség számukra. Ezek szerint ez is meghaladja a város lehetőségeit, pedig Hiesz György polgármester többször hangsúlyozta, hogy tartalékokkal is rendelkeznek. Hiába szavazott meg az önkormányzat a VG Zrt. részére egy 2 millió forintos keretet, mosógépre ezek szerint nem tellett belőle.

Az oktatás sem indult még be

Pedig a felelős állattartásra nevelés támogatására 300 ezer forint van tervezve a környezetvédelmi alapban. Sebaj, majd erre is összedobják az adófizetők!

2023. 05. 25.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Lénárt Márton