A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület 12. alkalommal rendezte meg a Mátrai múzeumok éjszakája programot, amely több éves szünet után tért vissza. Idén Szurdokpüspökitől Abasárig kalandoztak a vendégek, amelyben a múlt történelmi emlékei mellett belekóstoltak a helyi gasztronómia különlegességeibe is.

A program Szurdokpüspökiben indult, ahol Hanák Kolosnak, a mátrai turizmus megteremtőjének is felidézték az alakját, aki a településen született és 100 éve halt meg. Az Egererdő Zrt. közreműködésével létrehozott Erdők háza mellett a szőlészet és borászat emlékeivel is megismerkedtek a vendégek, akik ezt követően tettek egy sétát a pincesoron, majd a Múltunk házában hallottak a helyi libatartás sajátosságairól, megcsodálták a fennmaradt aratókoszorút, megismerték, azokat történetét. Pásztó, a térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése, ahol a Varázsvölgyen az újjáépített Szalai malomban a látványőrlés mellett lisztes zsákot töltöttek a vendégek, sőt mi több, meg is festették azokat. Kiderült, ez nemcsak gyerekeknek jó móka. A Varázsvölgy ezen a napon francia napot tartott, így természetesen olyan finomságokkal is találkoztak a látogatók, mint különböző friss, ropogós croissantok, amelyeket a balatoni kézműves pékség kínált. Drahos László emellett brióssal kínálta a vendégeket, melyekhez rebarbara lekvár társult ajándékként. Kiderült, lekvárjai és csatnijai is nagy sikert arattak, sokan vásároltak tőlük. A programot követően Drahos László elmondta, hihetetlen nagy érdeklődés volt a croissantok iránt, őket is meglepte a hatalmas érdeklődés.

Térségünkből René Juhász is ott volt bio boraival, ez alkalommal egy fehér édes és egy száraz vörös szerepelt a kóstoló kínálatába,n, ami láthatóan jól sikerült, hiszen sokan távoztak palackokkal a helyszínről. Tar településen az újonnan elkészült Pokoljáró Tar Lőrinc földalatti bolyongásait bemutató kiállítást nézték meg a vendégek, mellette a Szent Mihály templom is szerepelt a programban.

Belépve térségünkbe, Mátraballán természetes volt, hogy a Csodaszarvas szobor az első megálló, ezt követően Pádárné Gyuricza Henriett polgármester asszony köszöntötte a vendégeket, ismertetve a település múltját, az elmúlt évek fejlesztéseit, kiemelve, hogy mind több fiatal választja a települést, így örömteli, hogy növekszik a falu népessége.

Ez alkalommal egy helyi specialitással várták a vendégeket, túrós süteménnyel, melynek a receptjét is el ehetett vinni. Ahogyan a térség más településein, itt is a krumpli, vagy ahogy helyben hívják a kompér volt a meghatározó alapanyag, melyből számtalan étel készült, mint megtudtuk a túrós süteménybe is került, hiszen jóval olcsóbb alapanyag volt, mint a túró. Solymár József író emlékszobája kapcsán megtudtuk, fontos volt számára a palóc múlt megőrzése, melyet írásai mellett filmek is őriznek. Az egykori mátraballai állomásfőnök fia fontosnak tartotta a helyi ízek megőrzését, ebből született a Palóc lakoma című könyv, amely a helyi receptek mellett történeteket is tartalmaz.

Sirokban Tuza Gábor polgármester várta a vendégeket, és ezen a szombaton a Turisztikai látogatóközpontban egy érmegyűjtemény kiállítást is átadtak. A vendégek érdeklődéssel ismerkedtek a falu múltjával, Borics Pálnak, a kő szobrászának művészetével, régi fotókkal Sirok múltjából. Érdekességként, a településen meghatározó barlanglakásokból kialakított szálláshelybe is bekukkanthattak a látogatók.

A nap Abasáron, a Királyi központban ért véget, ahol gazdag program várta a résztvevőket. Elsőként a Kapásházban a szőlészet és borászat emlékeit mutatták régi fotók, illetve egy hagyományos tájház berendezéseivel elevenedett meg a múlt. Ezt követően az Aba Sámuel történelmi pincébe vezetett az út, ami hihetetlen méretei mellett számos érdekességet is rejt. Útközben a pincelabirintusban a helyi Kővágó pince kínálta borait, majd a felszínen az ásatás emlékeibe is bepillantást nyertek a látogatók. Természetesen nem maradtak el a borhoz a finom falatok sem, Visontán készülnek a Perter’s BBQ fűszerek, Török Péter és felesége vállalkozásáról korábban mi is írtunk. Az estét koncertek színesítették Abasáron, a vendégek az abasári Szent Péter és Pál tiszteletér szentelt templom látogatásával zárták a napot.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület következő programja a Hálózsákos éjszaka Bodonyban a Szidónia majorban lesz július 29-én, ahol este csillagles zárja a programot, majd a Turizmus világnapjához kötődően szeptember végén egy Gyöngyös és környéke programmal tiszteleg az egyesület a 100 éve elhunyt Hanák Kolos, illetve a 100 éve megnyitott Gyöngyös-Mátrafüred kisvasúti teherforgalom előtt.

 

2023. július 15.

Kápolnai Nagy Ágnes