A pénteki projektzáró eseményen Schnaider Péter tulajdonos kiemelte: az eddigi nagykereskedelem után most gyártási tevékenységbe is kezd a cég, mégpedig egy olyan termékcsaláddal, ami jelenleg hiánycikk a magyar piacon. A jövő héttől a szendvicspaneles csarnokoknál használt tetőbevilágítókhoz gyártanak majd professzionális kiegészítő termékeket. A tesztgyártást nagyjából egy hét múlva követheti a sorozatgyártás.

A cég jelenleg 4 munkavállalót foglalkoztat, ami 10-15 főre is gyarapodhat a következő években. A vállalkozás a megvalósult fejlesztéshez hazai forrásból is nagy intenzitású támogatáshoz jutott, így lehetővé vált a csarnoképület felújítása és a szükséges gépek beszerzése is. Első körben magyar piacra szánják a Bélapátfalván gyártott termékeket, de már külföldi érdeklődés is mutatkozik az elemek iránt.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen elmondta: Bélapátfalva járásközpont, speciális fekvése, helyzete miatt hatással van a környék többi településére is. A város a kilencvenes évek második felében és a kétezres évek elején a cementgyár bezárása miatt gazdasági és lélektani krízisen ment keresztül, s központi kérdéssé vált, hogy miként találja meg új gazdasági szerepét, hogyan tud munkalehetőséget biztosítani az itt élő embereknek. Lépésről lépésre haladtunk, s mára elmondhatjuk, hogy a gyár helyén létrehozott ipari parkba betelepült vállalkozások tartós értéket hoztak létre. Hamarosan Egercsehiben is új ipari terület várja a betelepülőket, ehhez kapcsolódóan a szomszédos települések között és azok belterületén is számos útfelújítás valósult meg. Jövőre Szilvásvárad rendezi a négyesfogathajtó világbajnokságot, így az Eger-Szilvásvárad útszakasz rendbetétele is küszöbön áll. A fals híresztelésekkel ellentétben az Eger-Szilvásvárad vasútvonal is megmarad.

Ferencz Péter, a település polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt évben az ipari parkban egy 401 millió forintos infrastrukturális beruházás fejeződött be, mely érintette a víz-, a villamos és a gázvezetékeket, valamint a tűzivíz-rendszert és a belső utakat is. Már csak néhány csarnok vár bérlőre és elidegenítésre, s az ipari park 49 hektáros területéből csak 6-8 hektár szabad. Erre is vannak érdeklődők, hamarosan például egy fémipari céggel kezdenek tárgyalásokat. Amennyiben lesz lehetőség, természetesen újabb fejlesztésekre is pályáznak. A munkaerő-áramlás az utóbbi időben megfordult: most már Egerből és a környékről is jönnek Bélapátfalvára dolgozni, ahol különösen a szakmunkásokra nagy a kereslet.

2023. augusztus 26.

Burián Orsolya

Fotó: Zelei Dániel