Az időjárás nem sok jóval kecsegtetett a szeptember 23-i kisnánai falunapra, de a szervezők nem hátráltak: minden a tervek szerint kezdődött a Mátra lábánál fekvő, takaros faluban. A település közepén álló ikonikus várat már délelőtt hamar körbevették a sátrak, édességárusok, különböző játékok, ugrálóvár, de a legtöbb sátrat a főzőversenyen induló csapatok állították. Nekik köszönhetően idejekorán finomabbnál finomabb illatok táncolták körbe az ősi kőfalakat. Hiába esett az eső, hiába támadt fel a szél, senki nem szomorkodott, senki nem akart haza menni.Igazából szólva az idő múlásával egyre inkább érezhető volt, hogy sorban jelennek meg a vendégek, a kisnánaiak, és a távolabbról érkezettek is. Úgy tűnt, hogy senki nem akar fejet hajtani az időjárás szeszélyessége előtt. Ha egyszer falunap van, akkor holmi hidegfront ennek gátat nem szabhat.
A színpadról folyamatosan szólt a zene, a sátrak alatt határtalan jókedv volt mindenhol, és a műsorrend szerint föllépők is gondoskodtak arról, hogy a nézők sem unatkozzanak addig, amíg az ebéd elkészül. A szolnoki BMX-es fiúktól kezdve az íjászokig mindenki megcsodálhatta a meghívott előadók tudományát, de a nap fénypontja szó szerint is az iskolás gyermekek fellépése volt.
Ahogyan a csinosba öltözött kicsik felvonultak a színpad elé a műsorszámukra felkészülve, a csepergő eső elállt, a felhők elballagtak az napsugarak elől, és ragyogó fény takarta be a vár egész környékét.
A vár egyébként nyitva volt, egész nap ingyenesen látogathatták a betérők. Udvarán népi játékokkal teli sátor várta a gyerekeket, valamint egy csodálatos gobelinkiállítás is megnyílt a helyi asszonyok páratlanul szép alkotásaiból.
A főzőversenyen minden csapat kitett magáért, így a zsűri már-már kutyaszorítóba került az odaítélendő helyezéseket illetően. Végül úgy döntöttek, hogy csak első négy helyet hirdetnek, melyből egyedül a dobogósaknak volt izgulnivalójuk. A résztvevők mindegyike elismerést, és dicséretet kapott. Sorrendet nem állítottak köztük, mert mindenki remek étellel várta a zsűrit. Így hát mindenki negyedik lett, kivéve az első hármat, akik dobogós helyezéssel büszkélkedhettek.
Kisnána a szombati rendezvényén színvonalas, sokszínű, minőségi és valóban hangulatos falunappal várt mindenkit, akit nem ijesztett meg az időjárás szeszélyessége. A szombati nap bár csendesen indult, nagyot szólt, és bizonyára mindenki legalább olyan jól érezte magát, mint amennyire mi is.
Köszönjük a meghívást, jövőre újra ellátogatunk, akkor is, ha megint vizesek leszünk az elején.

2023.09.24.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter