Példás összefogással helyreállították a megrongálódott sírokat, rendezték a környezetet és bekerítették a bátori zsidó temetőt.

Répás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közösségi Szolgálatának igazgatója megköszönte Pallagi Alfréd polgármester és a helyi önkormányzat erőfeszítéseit a temető állagmegóvásáért, gondozásáért. A kis bátori temető körbekerítésének költségeihez egy ismeretlen támogató adománya is hozzájárult.

Magyarország legtöbb településén a zsidó közösségeket elsöpörték a történelem viharai, ezért hálával tartozunk azoknak, az elpusztított vagy elüldözött zsidók helyett felvállalják sírgondozás felelősségét.

A valaha Bátorban élt zsidó vallású emberek – köztük az 1892-ben itt elhunyt Natonek József rabbi, – békében nyugodhatnak.

Répás Péter felidézte: Natonek József Magyarországon elsőként kezdett foglalkozni a cionizmus gondolatával. Annak érdekében, hogy a zsidó állam megvalósuljon, sikeresen kiépítette nemzetközi kapcsolatrendszerét, tárgyalásokat folytatott a konstantinápolyi nagyvezírrel, Rothschild báróval, valamint a nemzetközi zsidó szervezetekkel is. Das einige Israel címmel ő indította útjára az első cionista folyóiratot, ezenfelül megválasztották a nemzetközi cionista mozgalom magyarországi tagozatának elnökévé is.

Hozzátette: Jelenleg tragédia, ami Izraelben történik, egy felfoghatatlan eszme alapján, a humánum alapjait semmibe véve terroristák, barbárok ismételten ártatlan embereket, fiatalokat, csecsemőket, aggastyánokat ölnek. Vannak települések, ahol 75 százalékos az emberveszteség. A bátori temetőben nyugvóknak és a holokausztban elpusztult embereknek üzenjük, hogy van egy erős Izrael állam, ami meg fogja ezt torolni!

Pallagi Alfréd beszédében kiemelte: nemcsak a település jelenlegi lakói számítanak bátorinak, hanem azok is, akik a bátori földben nyugszanak. Azok is, akiknek a történelem rettenetes hányattatásai miatt nem adatott meg, hogy megkérdezhessék késői utódaik: hol is nyugszanak a dédszüleim? Azok is, akiknek az sem adatott meg, hogy utódaik legyenek, akik feltehetnék ezt a kérdést, s azok is akiket még méltó módon eltemettek ugyan, de már nincs, aki gondozza a sírjaikat. Velük szemben kötelessége van a bátori önkormányzatnak, Bátor közösségének. Tisztelettel emlékezünk a hajdanvolt bátoriakra vallástól, világnézettől, felekezettől függetlenül. A temető, a sírok segítenek ebben – fogalmazott a polgármester. Köszönetet érdemelnek mindazok, akik segítettek, segítenek az emlékezést méltóbbá tenni.

Dr. Verő Tamás főrabbi imát mondott a sírok felett, a résztvevők a szertartás végén elhelyezték az emlékezés kavicsait Natonek József sírján.