Csiga, maci, kukac és még számos kedves forma. A közös bennük, hogy hársfából készülnek, a szivárvány fantázianévre hallgató, kézzel festett színes ívekből számtalan forma készíthető. Mátraballán jártunk, Tajola Stella műhelyében, ahol a falura költözéstől kezdve a különleges fa termékek készítéséig sok mindenről beszélgettünk.

Mátraballa Fő utcáján a kapuban vár Stella, a házba lépve látszik, még alakul a tér, ahová egy évvel ezelőtt költözött a család. De hogyan is találta meg a főváros után épp Mátraballát a fiatal házaspár három kicsi fiú gyermekkel? 

– A gyerekek miatt is mindenképpen szerettünk volna természetközeli környezetet, a fővárosi agglomerációban ez láthatóan nem volt anyagilag reális számunkra. A férjem, Tamás szülei két éve vettek itt egy házat, amit nyaralóként használnak. Először a férjem járt itt, mint kiderült, mindketten egymástól függetlenül beleszerettünk a szemközti házba, én ugyanis csak később tudtam eljönni. Hamar kiderült, eladó a ház, innen pedig felgyorsultak az események, és egy évvel ezelőtt költöztünk ide. Természetesen sokan feltették a kérdést, nem volt-e túlságosan nagy a váltás a főváros közelsége után. Őszintén, döntésünkben szerepet játszott, hogy nagyszerű óvoda és iskola van a településen. Mátraballa szépen rendezett hely, ahol a helyiek is örömmel fogadtak, nem kívülállóként kezelték a családot. Emellett orvos, bolt is van, a közeli Bátonyterenye pedig biztosítja például a vállalkozáshoz szükséges csomagküldő pontot, egyszóval úgy láttuk, minden adott ahhoz, hogy úgy érezzük, megérkeztünk. Én Kecskeméten nőttem fel, de édesapán nem messze onnan egy apró településen orvos, tehát a vidéki lét mindig is részem volt.

Vállalkozásukat is még a fővárosban indították, nem volt félelem, hogyan lehet ezt beilleszteni az itteni életformába?

– A vállalkozásunk már három évre nyúlik vissza, nem előzmények nélküli. Foglalkoztam a környezettudatos gyerekneveléssel, ennek keretében saját blogot vezettem, babahordozókkal, babahordozással kapcsolatban adtam tanácsokat, baba-mama klubot szerveztem. Ez azért fontos, mert a jelenlegi vállalkozásunk indulásakor volt már egy ismertségi kör, amire támaszkodhattunk. Visszatérve a kezdetekre, egy átvirrasztott éjszakán fogalmazódott meg bennem az elképzelés, melyben szerepet játszott, hogy korábban is szerettem volna kipróbálni magam művészi pályán.

Az élet úgy hozta, hogy családi hagyatékból marad fából készültek az első szivárványok, állatok. Már azok is nagyon sikeresek voltak, így végig kellett gondolnunk, ha ezt ennyire szeretnénk csinálni, akkor erre építhető-e olyan vállalkozás, ami képes eltartani a családunkat. Így egyetértésben a férjemmel belevágtunk, ő egy generálkivitelező céget hagyott ott, hogy ezzel foglalkozzon. Hazai erdészettel együttműködve magyar hársfa adja szivárványaink alapját. Ez egy közepesen kemény fa, rugalmassága kiemelkedően magas, ezáltal válik tökéletes szivárványépítővé. Felülete csiszolást és lazúrozást követően kellően érdes, így remekül tapadnak egymáshoz az egyes elemek. A készítést nagyban befolyásolják a fa adta lehetőségek, ezért minden darab egyedi és megismételhetetlen, a maga nemében tökéletes. Többféle méretben készülnek, vannak 5, 8 és 12 elemes szivárványok.

Az asztalon közben Stella a szivárványt darabjaira szedi, majd egyszer csak egy macifej néz szembe velem, majd egy csiga mászik át képletesen az asztalon. Megtudom, kis kártyák tartoznak hozzá, ezt egy másik vállalkozó készíti, ők a terméket adják hozzá. Ami az egészen kicsiknek készségfejlesztő játék, az bizony még a felnőtteket is elvarázsolja sokszínűségével. Maria Montessori több mint száz évvel ezelőtti elvei, mint az önállóság, a problémamegoldó gondolkodás akkor még újdonságnak számított, ma már követendő példa. Stella szivárványai pontosan ezt a szemléletet tükrözik. Közben átsétálunk a műhelybe, ami szerencsére a házon belül van, így lehetőség van arra is, hogy a 9, 6 és négy éves fiúk is szem előtt legyenek. Szerencsére nagyon sok megrendelésük van, sőt a határon túlról is van már vásárlójuk.

Fontosnak tartják az értékesítésben is a környezet védelmét, így újrahasznosított dobozba csomagolnak, semmilyen műanyagot nem használnak. A Wooden Tale, mert ez a vállalkozás neve, hosszú távon is szeretne családi vállalkozás maradni. Gondolkodtak ők is a továbblépésen, esetleg alkalmazott felvételén is, ám végül úgy döntöttek, szeretnék megtartani a saját kis birodalmukat úgy, ahogy megálmodták. Biztosítani a megélhetést, ugyanakkor a lehető legtöbb időt együtt tölteni a családdal. Így természetesen adódik időszak, hogy többet kell várniuk a vevőknek egy-egy termékre, hiszen az állatfigurák különösen időigényesek, de az elmúlt évek azt bizonyítják, vevőik is partnerek szemléletmódjukban, így türelmesen várják, amíg elkészülnek a termékek. Természetesen a mátraballai óvodában és iskolában ott vannak a játékaik, de szeretnék, ha minél több mátrai településen is megismernék ezeket a lehetőségeket, személyesen is mind több helyen szeretnék bemutatni a játékokat.

Végül csak kibújik belőlem a kérdés, a gyerekek örök klasszikusa az Öreg néne őzikéje vajon eljátszható lenne fajátékokkal? Stella nevetve válaszolt, természetesen, idő hiányában azonban a mese szereplőinek felvonultatása most elmaradt, ám a legközelebbi alkalommal majd megmutatjuk azt is. Remélhetőleg másokkal együtt, hiszen a jövőben nyitott műhelyként is be szeretnék mutatni, hogyan készülnek a különböző termékeik.

2023. 11. 12.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes