Hettich Zsolt az édesapja hivatását és munka iránti szeretetét viszi tovább. A gyöngyösi kulcsmásolóban bizonyára olvasóink közül is sokan megfordultak már, de most bepillanthatnak a kulisszák mögé is, s megismerhetik ezt a napjainkban már ritka mesterséget. A kezdetekről, s arról is beszélgettünk Zsolttal, hogyan lett a család életében a kulcs a siker záloga.

Zsolt édesapja árufuvarozó volt, majd a ’80-as évek elején kezdte a kulcsmásolás mesterségét kitanulni. Üzletét a piactéren nyitotta meg, Zsoltot pedig már kisfiúként is folyton az édesapja körül sertepertélt, így csakhamar ő is jártas lett a kulcsok világában. „Általános iskolás voltam, amikor az első kulcsmásoló gép szolgálatba állt nálunk. Nem is akárhol, a konyhánkban. Ott volt a lakásunk, ahol most az üzlet van, a piactéren, így hát gyakorlatilag a kezdetektől minden apró munkafolyamatba beleláttam” – meséli Zsolt.

Azt mondja, édesapja rengeteget dolgozott azon, hogy komoly vállalkozást építsen, idővel pedig rézkilincsekkel, névtáblákkal, majd gravírozással is elkezdtek foglalkozni. „Eleinte a gravírozást bízta rám apukám, aztán idővel a nyersanyagokért és a gépekért is együtt mentünk Ausztriába. Mindig törekedett arra, hogy a legmodernebb eszközökkel dolgozzon. Emlékszem, hogy a ’90-es években, az akkor nyugatinak számító autókhoz is be tudtuk szerezni a nyersanyagot, s ha valakinek szüksége volt rá, megcsináltuk a kocsikulcsot.”

A naprakészség máig Zsolték egyik legfőbb ismérve, a legújabb autókhoz is tudnak pótkulcsot készíteni. Zsolt azt mondja, nem csak ebben igyekeznek élen járni. Ma már nem a kulcsmásolás és a gravírozás a fő profiljuk, többek közt zárbetéteket is tartanak, az összes zárszerkezetet forgalmazzák, ami Európában fellelhető. A munkát pedig a legújabb és legkorszerűbb masinák segítik. „Ha megjelenik egy új munkagép az országban, akkor az általában nálunk köt ki először. Szeretem az új dolgokat, és örülök, hogy arra is nyílt lehetőségem, hogy fejlesztésekbe is bekapcsolódjak. Lakatok, zárbetétek tekintetében 1400 típusú nyerskulcs van. Mivel napjainkban rengeteg kínai kulcs van, amit nehéz beazonosítani, ezért nagyjából 5 éve elkezdtek fejleszteni egy olyan gépet, amibe be kell rakni a kulcsot, majd befotózza és beazonosítja, hogy milyen anyagból lehet másolatot készíteni. Méretarányos fotót csinál, a mintát is le tudja olvasni, sőt, a minta kódját is. Gyakorlatilag a kulcs megfogása nélkül tudunk újat készíteni digitálisan. És az a megtiszteltetés ért, hogy ezt mi tesztelhetjük elsőként” – mondja Zsolt. Hozzáteszi, szinte nincs számukra lehetetlen, két esetben mondanak nemet a másolásra, ha nagyon kopott egy kulcs, vagy ha olyan kulcs kerül eléjük, ami csak biztonsági kártya felmutatásával másolható. A kihívásokat azonban szeretik, két évtizede kaptak is egy különleges felkérést. „Jászárokszállásról kerestek meg minket, s azzal a feladattal bíztak meg, hogy több ezer, a tanyavilágban egykor élő ember nevét gravírozzuk rá egy óriási réztáblára. Óriási munka volt, de megcsináltuk, a tábla pedig azóta is a helyi művelődési házat díszíti.”

Zsolt a beszélgetés végén hozzáteszi, a legelső gép, melyet még az édesapja vásárolt, a mai napig megvan, s emlékezteti őt a család fontosságára és megtartó erejére. Elérzékenyülve teszi hozzá, hogy végtelen hálával tartozik a párjának és a kislányainak is, akik erős és biztos hátországot jelentenek számára. „A Hettich Művek számomra több, mint egy vállalkozás. Generációk szenvedélye, hivatás iránti szeretete van benne, és a tudat, hogy a kitartás és a sok erőfeszítés mindig kulcs a sikerhez.”