A kórház a Mátra 800 méter tengerszint feletti magasságán helyezkedik el, több mint 16 hektáros parkerdőben, mely klimatikus gyógyhelynek is minősül.

A légzőszervi megbetegedések kezelésével foglalkozó országos központ főigazgató-főorvosától, Dr. Urbán Lászlótól megtudtuk: a legutóbb megvalósult projekt keretében több mint 235,7 millió forint értékben fejlesztettek, a korszerűsítéshez a forrást uniós és hazai források biztosították.

A projektnek köszönhetően 10 darab kemoterápiás kezelésre alkalmas kórtermet és akadálymentes fürdőszobákat alakítottak ki a Mátraházai főépület első emeletének nyugati szárnyában, s mintegy 400 négyzetméteren teljes körű esztétikai felújítás is történt. A kórház fekvőbeteg ellátó részének növekvő számú betegforgalma indokolta, hogy azon betegek, akik nem igényelnek folyamatos fekvőbeteg ellátást, megfelelő színvonalú felszereltségű ellátási formába – a járóbeteg szakellátásba irányítsa betegeit.

A pályázat lehetőséget adott arra is, hogy az allergológiai, tüdőgyógyászati, és kardiológiai betegek ellátására szakosodott gyógyintézet orvosszakmai eszközökkel, többek között ultrahangos processzorral, endoszkópos egységgel és ultrahangos videobronchoszkóppal gazdagodjon, s az ultrahang-echokardiográfiai és a klinikai onkológia szakterülethez kapcsolódó beszerzések is megvalósultak.

A gyógyintézetben a közelmúltban zárult egy másik pályázat is, melynek során 60 millió forint értékben a higiéniás kockázatok mérséklésére alkalmas eszközökkel sikerült a gépparkot bővíteni, ezen felül védőeszközöket, higiéniás ellenőrző műszereket, például hidegköd-képző fertőtlenítő berendezést, ultrahangos tisztító készüléket, takarítógépeket is beszereztek.

A Mátrai Gyógyintézet eszközállományát a minél magasabb színvonalú betegellátás érdekében folyamatosan, multimodális fejlesztési stratégia mentén korszerűsítik. Az ide érkező betegek száma évről-évre növekszik, mely köszönhető annak is, hogy ezen beruházások a mind magasabb színvonalú betegelletást helyezik a fejlesztések fókuszba.

2023. 12. 02.
Fotó: beküldött