Gazdiknak ad hasznos tippeket a SciDog – A Kutyaegyetem a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben, melyből kiderül, hogyan segíthetünk kutyáinknak átvészelni a szilveszter éjjelt, s felelős állattartóként mi mindenre figyeljünk, hogy ijedtükben ne szaladjanak világgá négylábúink.

Ne sétáltasd póráz nélkül a kutyádat!📌 Fogd erősen a pórázt (ne a csuklódon legyen, hanem markold), mert egy kisebb testű kutya is könnyen kirántja magát a kezedből, ha nekiiramodik.
Még erősebb fogást ad, ha a póráz fogantyúja a mutatóujjadon van, és a szárát markolod.
📌 Ne mobilozz!
📌 Megfelelő méretűre állított nyakörv és hám is legyen a kutyádon, mindkettőhöz egyszerre csatlakozzon póráz külön karabinerrel.
📌 A tűzijáték kezdete előtti órákban vidd utoljára ki üríteni, utána hajnalig legyen a kutya házban/lakásban.
📌 Kikötve se hagyd a kertben! Vidd be a házba, mindegy, milyen a kerítés vagy a kennel.
📌 Az a kutya is elkezdhet félni, aki eddig nem tette. Pláne, ha a közelében robban egy tűzijáték. Ne most vágj fel a nem félős kutyád szabadon sétáltatásával. Nem menő, hanem felelőtlen.
📌 Ne szidd le és ne ignoráld az ijedt kutyát!
Ha kültéren vagytok és a pánik kezdeti jeleit látod rajta, AZONNAL kezdd el nyugtatni, duruzsolj vagy csicseregj,
ne húzd magad felé, ha ellentart, inkább guggolj le.
Fontos, hogy te próbálj nem pánikolni. Szedd össze minden színészi képességedet és játszd el, hogy mennyire szuper, ami történik.
Ha a kutya még elfogad finom falatot, azzal is visszatornászhatod átmenetileg az érzelmi állapotát pozitívabb irányba, de ne kockáztass, indulás haza!
Ha kell/tudod, a félelem megjelenésekor ölben vidd haza. Úgy fogd, hogy ne tudja kirúgni magát a kezedből, a lábai a levegőben lógjanak. Szorítsd a pórázt is. Továbbra is próbálj nyugodt, derűs maradni. A pánik csak ronthat a helyzeten.
🌟 BÓNUSZ INFÓK:
📌 A FÉLELMET NEM LEHET MEGERŐSÍTENI KELLEMES DOLGOKKAL, SŐT!
A félelem megjelenése előtt kezdd el elhalmozni otthon minden földi jóval! Simogatás, rágcsák, jutalomfalat, sülthús…
A kora délutáni utolsó sétára is vigyél valami extrém jó jutalmat, ha belecsúsznátok egy durrogtatásba. Ezt a jutalmat azonnal add neki a durranás után, és irány haza!
📌 Fedd el a zajokat! Felejtsd el a Kék Duna keringőt, jöhet a Yamato!
📌 Legyen biléta a kutyádon, hogy ha ne adj’ isten elveszne, gyorsan felhívhasson a megtaláló, aki nem biztos, hogy el tudná juttatni egy chip-leolvasóig.
📌 Az újév első napjaiban, de akár heteiben is előfordulhat még illegális tűzijátékozás, a sétákat ennek tudatában tervezd!
‼️ Ezek triviálisnak tűnő dolgok, mégis minden évben ezrek buknak el ilyen apróságokon.
🩷
2023. december 31.
Forrás: SciDog – A Kutyaegyetem közösségi oldal
Kiemelt fotó: Freepik