Szombaton Gyöngyöspatára várták mindazokat, akik egy hagyományos disznóvágást szerettek volna megnézni, emellett különleges kulturális élményeket is kínáltak a látogatóknak. A régi hagyományokat idéző programot az önkormányzat és a helyi borászok közösen álmodták és valósították meg, már nem első alkalommal.

Délelőtt 11 órától a Molnár galériában kezdődött a kulturális program, Molnár László festőművész kalauzolta galériájában a látogatókat. A művész élvezetes tárlatvezetése során bepillantást engedett több évtizedes pályafutásába, mesélt arról, hogyan került Párizsba az 1960-as évek második felében mindössze ötven dollárral a zsebében, szó esett Hamvas Béláról és a borral kapcsolatos művéről, mintegy rímelve az esemény apropójára. Molnár László bemutatta azokat a meg nem valósult üvegablak terveket, melyeket a gyöngyöspatai Kisboldogasszony templom felújítása kapcsán tervezett saját örömére.

Különleges volt hallgatni a színek jelentéséről, a motívumok is megelevenedtek a hallottak nyomán. A tárlat további részében a „kristály” sorozat festményeibe kaptak bepillantást a látogatók. Szinte minden festményről ejtett pár szót a művész, így a Krisztus fej kapcsán arról, hogy az 1970-es években egy apácától kapott egy könyvet a torinoi lepelről, ez indította el a szakrális képek festésének irányába.

Molnár László festőművész a tárlatvezetésen

Ezt követően Kecskés László trófeagyűjteményéhez sétáltak át a vendégek, útközben a ragyogó napsütésben kívülről megcsodálhatták a felújított templomot. Kecskés László immár 97 éves, személyesen ugyan nem tudott jelen lenni, de páratlanul gazdag gyűjteményéről Hevér Lászlóné, a település polgármestere tartott rövid ismertetőt.

A felújított Kisboldogasszony-templom

A napfényes, ám metszően szeles időben a Széleskedvű rendezvényházban folytatódott a program, ahol a hagyományos és híres patai rétest kínálták féltucatnyi ízben. Közben pedig a tányérokra került a hurka és kolbász is, melyhez természetesen helyi borokat is kínáltak a borászok. Az érdeklődők természetesen belekukkanthattak a kolbászkészítés fortélyaiba, láthatták, hogyan készül a toros káposzta. Ebéd utáni mozgásként a vállalkozó kedvűeket egy rövid séta várta a Hétsoros Pincefalun keresztül a Várhegyre. A 260 méter magas Várhegyen ma már csak a benőtt sáncok emlékeztetnek az egykori palánkvárra.

A híres patai rétes most is népszerű volt

Délután a Black Jam Se Tánciskola gyöngyöspatai táncosainak műsora mellett a helyi óvodások léptek fel. A rendezvényt este zenés program zárta.

2024. 01. 29.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes