Február végén, március elején a kullancsok felébrednek téli álmukból, és elkezdenek gazdát keresni.

“Legyünk nagyon elővigyázatosak már most, mert a hirtelen jött tavaszi időjárás meghozza a kullancsokat is, melyek kutyákra nézve halálos betegségeket terjesztenek. A leggyakoribb ezek közül a babesiosis” – figyelmeztet dr. Szepes Orsolya állatorvos, a Boxi Állatorvosi Rendelő vezetője.

Okozója: egy vérparazita, Babesia canis. Tehát nem vírus, nem baktérium, hanem egy egysejtű parazita.

Hogyan terjed?

A kutyákba a kullancs csípésekor kerül. Nem mindegy melyik kullancs, ezt a kórokozót a Dermacentor reticulatus nevű kullancs terjeszti. Vörösesbarna-mintás potroha van, de ha megszívja magát, egynemű világosszürke lesz.

Milyen tüneteket mutatnak a beteg kutyák?

  • A magas láz miatt nagyon levertek, nem esznek, sétálni sincs kedvük.
  • A későbbiekben a vizelet kávé/kóla-színű elszíneződése tapasztalható.
  • A nyálkahártyák (ahol mi is látjuk: szem, száj) sárgás elszíneződése.
  • Később gyengeség, hányás.

Előfordul, hogy néhány beteg állatnál a tünetek sokkal jellegtelenebbek, sokszor hetekig eltartanak a súlyosnak nem tűnő szimptómák (csökkent kedv, étvágy, mozgásigény, ritkábban hányás), vérvizsgálat azonban egyértelműen igazolja.

Mit okoz a babesia-fertőzés? Mennyire veszélyes?

A babesiosis gyógyítható betegség, de kiemelten fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a kezelése. Kezeletlenül hagyott állatok belepusztulnak a betegségbe. A túl későn megkezdett terápiánál sem mindig pozitív a fertőzés kimenetele. A tüneteket és a halált a vérszegénység, majd a gyorsan kialakuló veseelégtelenség okozza.

Hogyan előzhetjük meg?

Ennél a betegségnél a prevencióra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt!

Sokféle kullancs-irtó készítmény kapható. Létezik nyakörv, spray és úgynevezett spot-on.

“A nyakörvek általában több hónapig hatásosak, van amelyik a fürdetésnek is ellenáll. Inkább rövid szőrű kutyáknak ajánlom, mivel a hatását a testfelület folyamatos porozásával fejti ki, ez hosszú szőrűeknél nehezebb feladat” – magyarázza dr. Szepes Orsolya

“A spray és a spot-on készítmények a bőrbe felszívódva fejtik ki hatásukat. Rövid és hosszú szőrű kutyáknál is jól használható. Általában egy hónapos hatásúak. Fokozottan veszélyeztetett környezetben élő állatokon kombinálva is alkalmazhatjuk” – teszi hozzá a doktornő.

Bármely készítményt választjuk, használjuk tavasztól őszig, hiszen csak hideg télen nincs kullancs!

2024. 02. 16.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Fotó: Freepik