Szilvásváradon olcsó telkek árusítását kezdte meg az önkormányzat. Az erről alkotott rendeletet célja a gyermekvállalás ösztönzése, a képzett munkaerő megtartása, és a községben történő letelepedések elősegítése. A kezdeményezésről Szaniszló László polgármestert kérdeztük.

– Hol helyezkednek el a szóban forgó telkek?

– Az önkormányzati tulajdonban lévő építési telkek Szilvásvárad „Meggyes kert” elnevezésű részén találhatók. Őszintén reméljük, hogy a kedvező ár és a gyönyörű, természetközeli fekvés hozzánk csábítja vagy itt tartja a dolgozni és családot alapítani szándékozó fiatalokat.

– Mennyire kedvező a telkek ára a forgalmi értékekhez képest?

– A valós piaci áruk a meghirdetett értékek közel háromszorosa lenne. Jelen rendeletnek köszönhetően már nettó 800-900 ezer forint közötti összegért hozzá lehet jutni egy építési telekhez.

– Mekkorák az érintett telkek?

– Átlagosan 600 négyzetméteresek.

– Az igénylésnél van felső határ az életkorra vonatkozóan?

– Igen, a kérelem benyújtásának napján a házastársak vagy élettársak egyikének 45 évnél fiatalabbnak kell lennie.

– Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni?

– A telkek megvásárlásához a párnak minimum középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, s legalább az egyiküknek, a benyújtást megelőző két éven belül, folyamatosan biztosítottnak kell lennie. Feltételül szabtuk még, hogy az egyikük uniós állampolgár legyen, s a szerződést követő négy éven belül a legalább két gyermek nevelését vállalják.

– A vásárlást követően mikor kell megkezdeni az építkezést?

– A munkálatokat egy éven belül meg kell kezdeni, a használatbavételi engedély megszerzésére pedig 4 év áll rendelkezésre.

– Lehet az igénylő párnak más ingatlana is?

– Igen, de vásárláskor kötelezettséget vállalnak arra, hogy azt 1 éven belül értékesítik.

– Meddig kell az ott felépített házban élniük?

– Az ingatlant a jogerős használatbavételi engedély kiadását követő 4 évig lakóhelyként kell bejelenteni és életvitelszerűen ott szükséges tartózkodni.

Szerző: KékesOnline
Fotó: szilvasvarad.hu