Tehetségekben nincs hiány a gyöngyösi Mátrai Erőmű Búvárklubnál, ahol jelenleg a kétszeres junior világbajnok Mozsár Alex számít a legnagyobb példaképnek. Pernyész Dorottya, Deme Dorka, Nyilas Adél vagy épp Eperjesi Mirtill is egyre nagyobb babérokra tör.

– Kit nevezhetünk jelenleg a klub zászlóshajójának?

– A junior korú uszonyos úszók oroszországi világbajnokságán 400 méteres búvár, és 400 méteres felszíni úszásban is aranyérmet szerzett Mozsár Alexet az eredményei alapján feltétlen sorolhatjuk ebbe a kategóriába – válaszolt Veress András, a Mátrai Erőmű Búvárklub vezetőedzője, a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségi tagja, a junior és az ifjúsági korú sportolók nemzetközi versenyekre való egyik felkészítője. – A gyöngyöshalászi fiatalember számít a legeredményesebb versenyzőnknek, aki jövőre már a felnőtt mezőnyben teheti próbára tudását.

– Kik alkotják a közvetlen hátországot?

– Mindannyiunkat nagy büszkeséggel tölt el, hogy tehetségeknek nem vagyunk híján. A serdülő korú Pernyész Dorottya, Deme Dorka, vagy a már ifjúsági Nyilas Adél, Eperjesi Mirtill egytől egyig többszörös magyar bajnokok, országos csúcstartó versenyzők. Pernyész például tavaly hat számban indult a saját korosztályának megfelelő országos bajnokságon, s mind a hat alkalommal országos csúccsal szerzett aranyérmet.

– Esetleges országos rangsort tekintve hol helyezkedik el a Mátrai Erőmű Búvárklub?

– Több más egyesülettel együtt a dobogós helyekért küzdünk. A Senánszky Petra vagy Kosina Gergő nevével fémjelzett Debrecen, és a Kaposvár is rendkívül eredményes klub. A szegediek is büszkélkedhetnek egy bizonyos Kanyó Dénessel, de úgy gondolom a mi utánpótlásunk már nagyobb értékkel bír.

– A versenyidőszak az önök sportágában az év melyik időszakára tehető?

– Szeptember elején kezdünk, és a szezon a következő naptári év utolsó világversenyéig tart. A különböző korosztályok országos bajnokságait eltérő hónapokban rendezik. Novembertől nagyjából nyár elejéig. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy igazi négyévszakos sportág a búvársport.

– Mekkora versenyzői bázissal rendelkeznek?

– Hozzávetőleg nyolcvan gyermek sportol nálunk, közülük körülbelül ötven-hatvan fiatal versenyképes. Ez hét korosztályt ölel fel. Öt éves kortól kerülnek hozzánk a gyermekek, akik úszásoktatással kezdenek, és igyekszünk őket megismertetni a felszerelésekkel. Hét-nyolc esztendős kortól indulhatnak versenyeken.

– Ezek szerint a sportoláshoz szükséges feltételeket önök tudják biztosítani?

– A speciális kellékeket mindenképp. Akik felszíni úszók, azoknak tudjuk biztosítani az edzéshez, sportoláshoz szükséges felszerelést. A szülőknek a fürdőruha, úszósapka és a szemüveg beszerzése a legfontosabb. Szerencsére a klub pártolói bázisa széles. Rendkívül tettre kész emberek alkotják a közösségünket, akik élen járnak a sportolás egyéb feltételeinek megteremtésében is. Örömünk akkor lenne még nagyobb, ha az 50 méteres medencénk is tető alá kerülne.

– Mennyire nehéz erre a sportágra megnyerni a fiatalokat?

– Egy-egy kiugró nemzetközi sikerre mindenki felkapja a fejét, ez a népszerűségünkre is kihat. A tapasztalat az, hogy aki belekóstol a sportágba, az kifejezetten érdekesnek találja. Az úszásoktatás után dől el, hogy a gyerekek mennyire kapnak kedvet a versenyszerű sportoláshoz. Igazából az is szerezhet sikerélményt, aki megfelelő úszástudás birtokában akár 12–14 évesen szeretne bele kóstolni a búvársportba.

Szerző: KékesOnline, Sike Károly
Fotó: Czimer Tamás