Domoszlón nemcsak a fiataloktól nyüzsög az élet, a helyi nyugdíjasok ugyanis rendkívül vidám, pozitív és lelkes tagjai a közösségnek, amit már számos színpadi fellépésen is bizonyítottak. Vezetőjükkel, Buzásné Juhász Zsuzsannával beszélgettünk a Domoszlói Nyugdíjasokért Egyesület tevékenységéről.

– Hogyan jött létre ez a közösség és mit nyújt az idős embereknek?

– A nyugdíjas klub az idősek nappali ellátása keretei között indult útjára, mint hagyományőrző csoport, ebből nőtte ki magát a Nefelejcs Népdalkör. A közösség elsődleges célja, hogy a hozzánk forduló idős embereknek támogatást nyújtsunk, szabadidejük tartalmas eltöltésében segítsük őket.

A falunapon vicces műsor adtak a klub tagjai

– Hány főt számlál a közösség jelenleg? 

– A szervezetnek jelenleg körülbelül 70 tagja van. Mint mindenhol máshol, itt is nagyon nagy az előnyük a hölgyeknek, férfiakból lényegesen kevesebb van, de szeretnénk őket is bevonni a munkába. Amikor elkezdtünk működni 54-55 éves volt a legfiatalabb tagunk, a legidősebbek 70 körüliek voltak. Azóta eltelt 18 év, így az akkor fiatalabbak is lassan 70 fölött járnak. Folyamatosan próbáljuk beszervezni a fiatalabb nyugdíjasokat is. A rendszeresen bejáró emberek között van 96 éves is. Bárkit szeretettel fogadunk.

– Hol találkoznak és milyen rendszerességgel jön össze a társaság? Milyen egyéb programjaik vannak?

– Az Idősek Klubja helyiségében van a törzshelyünk. Hamarosan lesz egy saját helyünk is a falu közepén, már folyamatban van az építkezés. Ott lesz az idősek nappali ellátása is, mellettünk egy új konyha, nagyon szép dolognak nézünk elébe. A kórussal szinte minden héten találkozunk. Táncpróbát is heti gyakorisággal tartunk, ha valamire készülünk, akkor persze gyakrabban. A téli hónapokban sűrűbben jövünk össze, akár egy héten többször is. Ilyenkor a kis kertekben nincs annyi munka. A csoporttal minden hónap első keddjén tartunk egy klubnapot, értékeljük az előző hónap munkáját, átbeszéljük a ránk váró feladatokat, megtervezzük a következő havi tevékenységeket. Minden negyedévben klubdélutánt tartunk, ahol a névnapjukat ünneplőket is felköszöntjük. A fellépéseken kívül el szoktunk menni nyáron strandra vagy kirándulásokat szerveztünk. Most például a falunapon süteményeket készítettünk, jelenleg pedig színházba készülünk.

– A műsorokat ki készíti? Honnan jön az ihlet?

– Részben saját kútfőből merítünk, de ha valamelyik tagunk lát vagy hall valami érdekeset, elindul a gondolkodás, hogy mit lehetne azzal kezdeni, hogyan tudnánk mi azt színpadképessé tenni.  Közösen megbeszéljük az ötleteket, közben változtatunk rajtuk és így születik meg a végeredmény. Ha valamire készülünk, az előkészület mindig szenzációs, mindenki nagyon lelkes, eleve adott a jó hangulat. Lázba hozza az embereket és ráhangolódunk a leendő eseményekre.

– A költségek finanszírozásában kire számíthatnak?

– Tagdíjat természetesen évente fizetnek a tagok, ezt igyekszünk úgy megállapítani, hogy ne legyen olyan mértékű, hogy ez bárkit is elriasszon, de azért valamilyen módon mindenki járuljon hozzá. Az önkormányzattól szoktunk támogatást kapni, ez általában minden évben másképpen alakul. A néptánc tanulásban az önkormányzat finanszírozásában Balogh Ágnes segíti a munkánkat. Fellépőruháink egyik viselete pályázat útján került hozzánk, korábban részben az egyesület támogatásával és a tagok segítségével varrtuk meg. Próbálunk támogatókat gyűjteni, de sok ügyes kezű ember is van itt a csapatban.

– Mint vezető, hogyan győzi mindezt energiával? 

– Van egy kis vezetőségünk, akinek a tagjai nagyon talpraesettek, lelkesek és aktívak. Velük szoktuk a döntéseket meghozni, gyakran több különböző vélemény találkozik, a többség akarata szerint szervezzük a további dolgokat. Fontos számunkra a csapatmunka.

– Ön szerint minek köszönhető a csoport sikere?

– Az a célunk és feladatunk ezekkel az idős emberekkel, hogy a pozitív gondolkodás felé tereljük őket. Képletesen szólva: a szekeret kicsit lökdösni kell, hogy elinduljon, utána meg nagyon sokat támogatni, hogy az úton maradjon. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szervezett programokon kívül alkalmat biztosítsunk a személyes kapcsolatokra, beszélgetésekre, mivel ezek az emberek – főként az idősebbek – idejük nagy részét egyedül töltik. Mindig igyekszünk olyan programokat szervezni, ami a résztvevőknek örömet és kikapcsolódást jelenthet, ami élményét ad.

– Mondana pár szót a jövőbeni tervekről, célokról?

– Az évszaknak megfelelően megvannak a jól bejáratott utak, így a programok sokszor adják magukat. Ősszel kezdődnek a búcsúi előkészületek, október közepén klubdélután, névnapozás, ami nagyon sok embert érint. Novemberben elkezdődnek a karácsonyi előkészületek, a december általában nagyon zsúfolt számunkra. Karácsonyra az óvodásoknak mindig kézzel készült ajándékokkal kedveskedünk. A szilveszteri mulatságot szeretnénk újra feleleveníteni. Volt olyan, hogy közel harminc fővel köszöntöttük együtt az új évet. Nagyon szeretném, ha a kórussal eljutnánk egy minősítésre, s egy fokozattal feljebb léphetnénk.

A domoszlói nyugdíjasok közössége több szempontból is figyelemre méltó. Látni azt, hogy ennyi kedves, idős ember hétről-hétre milyen nagy lelkesedéssel várja a találkozókat, amelyek erőt adnak nekik szabadidejük tartalmas eltöltéséhez.

Szerző: KékesOnline