A 135 éves múltra visszatekintő szervezet februárban elnyerte az év önkéntes tűzoltó egyesülete címet, most szeptemberben Heves megyéért kitüntető díjban részesült.

A rendkívüli sikereknek jártunk a nyomában, megkerestük az egyesület elnökét, Füzy Andreát, aki kérdésünkre elmondta, az 1882 óta működő szervezet egy hosszú folyamat mérföldkövéhez érkezett, és úgy látszik megérte a befektetett energia.  Célunk az, hogy önkénteseink magas színvonalú munkát végezzenek, ennek érdekében mindenkit elküldenek egy 40 órás alapképzésre, hogy kitanulják a szakma csínját-bínját, ezáltal védik a település lakóit, akik biztonságban érezhetik magukat – mondta az elnök.

Az alaptevékenységen túl rendkívüli energiákat fektetnek a továbbképzésre, az utánpótlásra, táborokat szerveznek, fontosnak érzik a hazai és nemzetközi elismertséget. Számos versenyen vesznek részt határainkon innen és túl, 2013-ban tűzoltó olimpián voltak a franciaországi Mulhouse-ban, és jövőre kaptak egy meghívást Felső-Ausztriába, ahol 1000 csapat között bizonyíthatják majd tudásukat. Az eredmények önmagukért beszélnek: legtöbbször első, de legalábbis mindig dobogós helyet érnek el.

A legutóbbi, Heves megyéért kitüntető díjra Abasár Önkormányzata terjesztette fel az önkénteseket.  Lénártné dr. Benei Anikó, a település polgármestere megkeresésünkre elmondta, egy megfontolt, jól átgondolt döntés során jutottak arra a következtetésre, hogy beérett egy hosszú folyamat eredménye: az Abasári Önkéntes Tűzoltók valóban nemcsak életet és értéket mentenek, hanem a jó hírét viszik a mátrai kis településnek nemcsak itthon, hanem külhonban is.

Öröm ebben a 47 fős kis csapatban dolgozni, vannak olyanok, akik már elkerültek Abasárról, de ha szólít a kötelesség szívesen jönnek és vállalnak szolgálatot, hisz egységben az erő – zárta a beszélgetést Füzy Andrea.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor