A közel két évtizedes hagyománynak megfelelően a gyöngyösi Fecske Úti Tagóvodában idén szeptemberben is szüreti mulatságot rendeztek.Az eseményt Tőzsér Lajosné, az tagóvoda vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében először a szüret jelentőségéről beszélt, majd az idei rendezvény fő témájáról, a magyar népviseletről osztott meg érdekességeket.

Az intézmény óvodapedagógusai nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekek korán megismerjék néphagyományainkat, elődeink életét, kultúráját, az egykor használt ruházatot és tárgyakat. Az épület előterében hagyományőrző kiállítást rendeztek be a szülők, nagyszülők bevonásával; otthonról hozott terítők, emlék- és használati tárgyak, képek, régi berendezési tárgyak sorát tekinthették meg a látogatók a hét folyamán.

A néphagyomány ápolása a későbbi életre is meghatározó élményekhez juttatja gyerekeinket, amelyek a szülőföldhöz, a társaikhoz való érzelmi kötődést alapozzák meg – fejtette ki az óvoda vezetője és Kodály Zoltán szavaival fejezte ki gondolatait: „Gyermekeink a magyarság holnapját fogják felépíteni, de azt nem építhetik a levegőbe, hanem a tegnap, a tegnapelőtt, őseink által összehordott kövekre.”

A szüretre való felkészülést az óvodában – ahogy ezt minden évben – már a nevelési év végén megkezdték. Az óvó nénik a dajkák segítségével folyamatosan szedték, szárították és töltötték zsákocskákba saját kertjük fűszernövényeit. A gyerekekkel együtt főzték a lekvárt, varrták az aprócska ajándéktárgyakat. A szülők finomságokkal és saját kezűleg készített kézműves dolgokkal járultak hozzá a vásár sikeréhez. A belépődíj a hozzátartozóknak két fürt szőlő volt, az összegyűlt gyümölcsökből a helyszínen préselték a friss, édes mustot.

Az óvónénik különböző tájegységek népviseletét öltötték magukra: volt itt szebbnél szebb székely, jászsági, felvidéki, mezőségi, szatmári, rábaközi és kalotaszegi népviselet. Az óvónők egy másik meglepetéssel is szolgáltak: „Mi dóga van egy asszonynak?!” címmel népi játékot adtak elő, melyre már régóta lelkesen készültek. Ezután a kis óvodások zenés bemutatkozása és az egyes gyermekcsoportok népi tánca következett.

A műsorok után nyitott a vásár, színes forgatag özönlötte el az ovi udvarát. Anyukák és apukák, nagymamák árulták a sok szemet gyönyörködtető egyedi terméket: nyakláncok, gyertyák, zsákocskák, bábok, házi lekvárok és szörpök, pogácsák és sütemények, lángos és egyéb finomságok közül választhatott a kicsi és nagy vásározó. Közben az udvaron Tóth Péter fafaragó és Molnár Ibolya agyagos mutatták be mesterségüket, melyet a gyerekek boldogan ki is próbáltak.

A mulatság idén is rendkívül tartalmasra sikerült és ez a délelőtt valóban a gondtalan kikapcsolódásé volt. Bár a rendezvényt záró táncház ezúttal az időjárási viszonyok miatt elmaradt, ennek ellenére mindenki nagyon jól érezte magát és sok-sok vásárfiával tért haza.

Szerző: KékesOnline