Valódi kincset lelt néhány éve egy bélapátfalvi család a régi takarmánytároló csűrben. Maguk sem tudták, mekkora érték a darabokra szétszedett hintó. Az úgynevezett gavallérhintót szépen restaurálták, ma pedig már a keszthelyi Festetics kastély hintómúzeumának büszkesége.
„Rejtély, hogyan kerülhetett a család tulajdonába. Magunk is csak találgatjuk, hogy talán a nagyszülők, dédszülők vehették valahonnan. Meglehet, hogy előtte a papok használták vagy valamelyik kúria lakói. Először magunk próbáltuk összerakni a darabokból, aztán kutattuk az eredetét. Levelet írtunk a Festetics kastély múzeumának, és kapcsolatba kerültünk a restaurátorokkal. Kiderült, olyan ritkaság a csűrünkben talált gavallérhintó, hogy nincs párja az országban. A múzeum ezért igényt tartott rá, és gyönyörűen restaurálták. Szinte magunk sem ismertünk rá, amikor megláttuk, hogy az egykori poros darabokból a keszthelyi hintókiállítás büszkesége lett” – számol be a különös „leletről” a bélapátfalvi Ferenc Ervin családja.

Felmenőik közt kocsmáros is akadt, talán ő juthatott hozzá valamiképpen a különleges hintóhoz. Nem ez volt az egyetlen érdekesség, amit a hagyatékban leltek: tulajdonukban van egy hosszúderekú, fakerekű lovaskocsi is, ez szépen felújítva remek dísze lenne egy portának.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum a főúri életmódot bemutató kiállításon fel is tünteti, hogy a pálcás gavallérkocsi, ami Ferencz Ervin tulajdonából kerül hozzájuk, Bélapátfalváról származik. Valamikor az 1880-as években készíthették, mégpedig nagy műgonddal. A hintókiállítást a Festetics-uradalom egykori istálló-kocsiházában rendezték be, és ott mintegy félszáz, gondosan restaurált jármű mutatja be, milyenek voltak a XVIII-XIX. században a lóvontatású kocsik és hintók. Ezek közt szerepel a bélapátfalvi gavallérhintó is, így is öregbítve a Heves megyei település hírét.

Szerző: KékesOnline