A fejlesztésről Csőgér Bálintot, a település polgármesterét kérdeztük.

– Miért volt rá szükség a beruházásra és milyen forrásból valósul meg?
– Az 1960-as években társadalmi munkában épült ingatlan már nem felelt meg a kor követelményeinek, illetve a hatályos előírásoknak sem. Nagy hiányossága volt, hogy együtt kényszerültek várakozni a gyermeket váró kismamák és a betegek, nem volt megfelelő lehetőség a veszélyes hulladék tárolására és kerekesszékkel sem lehetett bejutni az épületbe. A rég várt felújításhoz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosította a forrást. A program egyik kiemelt célja az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. Külön öröm számomra, hogy mi vagyunk az első település a térségben, ahol a beruházás már a megvalósítás szakaszában van.

– Hol tart most az építkezés, illetve mikorra várható a befejezése?
– A kivitelezés augusztus közepén indult. A régi rendelőből gyakorlatilag csak három főfal maradt meg. Mostanra megtörtént a tetőszerkezetet és tetőhéjazat cseréje, elbontottuk a régi kerítést, mely helyére majd újat építünk, s parkolóhelyeket is létrehozunk. Az új tetőszerkezet a napokban készült el. Ekkor egy régi, kiveszőben lévő néphagyomány szerint májusfát – vagy más néven bokrétafát – állítottunk. Az ünnepségen részt vett Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, aki a pályázati folyamatban végig nagy segítségünkre volt.

– Milyen munkálatok vannak még hátra?
– A projekt célja, egy korszerűsített és bővített vegyes körzetű háziorvosi és védőnői rendelő kialakítása, melyben a régi váróhelyiséget bővítjük, illetve egy új raktárhelyiséget és kazánházat is kialakítunk, a bejáratot pedig akadálymentesítjük. Az épület energetikailag is korszerűbbé válik: új nyílászárókat építünk be, hőszigeteljük a homlokzatot, új padlót rakunk le és kicseréljük a falburkolatokat. Teljesen megújul a fűtési rendszer és a villamos hálózat is. Modern orvosi eszközöket is beszerzünk – egyebek mellett bébi doppler készüléket és defibrillátort is -, valamint az itt dolgozó orvos részére egy autót is beszerzünk, mellyel hamarabb kiérhet a betegekhez. Mindez is hatalmas előrelépés a település életében.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Lénárt Márton