Az Ördögvályú völgye

A településről az első írásos feljegyzés a 12-13.század fordulójáról való.  Az itt található vár a középkorban élt magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emlékét őrzi, a legelső épülete a román kori rotunda, majd a templom, melyet később gótikus stílusban átépítettek, a lakótorony és az Anjou-kori udvarház. A várat először a Magyarország történetében gyakran felbukkanó Aba nemzetségből származó Kompolti, majd a Guti Ország család birtokolta.A legismertebb az alvó sárkány legendája, ami nemcsak az ideérkező gyerekek, de a családok kedvence is. Mikor a Kompolti család utolsó leszármazottja meghalt, a sárkány nagyon megsiratta őt, és leereszkedett vele a vár kútjába, hogy vele lehessen. Most ezeréves álmát alussza, s ha igaz a legenda, mikor majd felébred, a vár falai újra épülnek, visszatérnek lakói és béke lesz a tájon. Ha addig is valaki le akarja ellenőrizni, hogy alszik-e a sárkány, dobjon egy pénzérmét a kútba, ha koppan, akkor alszik az állat, ha nem, akkor valószínűleg ébren van és bizony éppen ásított egyet.

A másik történetünk, mely szintén a gyerekek nagy kedvence, az oroszlános legenda. Még amikor egykoron Mátyás király Nánán vendégeskedett, a vár akkori hadnagya, Orbán hazugságát leplezte le Mulykó, a király bolondja. Egy arra járó talján az oroszlánjával igazságtalanul lett megvádolva, de úgy tartják ekkor készült egy vízköpő, és ha abba egy hazug ember teszi bele a kezét, bizony leharapja az oroszlán!

Létezik még a vár alatt évszázados kincs is, Mária királyné egykori kegyence, a rablólovaggá züllött Móré László kincse, de itt őrzi egy másik sárkány Husz János csapatainak egyik alvezére, Tomás és szerelme, Katka sírját is.

A múlt után, most térjünk át a jelenbe, Zvara Gréta beszámolt nekünk a vár állandó és időszaki kiállításairól, programjairól.

A vár látnivalói, a 3D-s mozi, valamint a szlovák tájház állandó látnivalók. Szeptember 30-án nyílt Kincses Kisnána címmel kiállításunk, mely a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Helyi Értéktár közös gyűjteménye. Itt régi dokumentumok, viseletek tekinthetők meg, november végéig.

Ősszel minden szombatra terveztünk programot, volt már állatos napunk az Egri Menhellyel közösen, a gazdátlan állatoknak azóta is folyamatosan várjuk az adományokat, takarót, élelmet. Múlt szombaton volt a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat napja. Október 21-én origami nap lesz nálunk az Origami Világnapjához kapcsolódóan, október 28-án pedig a Legendák útján program során Ördögvályú túrát szervezünk a névadó völgybe. A hely egyébként onnan kapta a nevét, hogy nagy esőzések során, mikor a patak nagyobb sziklákat gördít le a sodrásával, annak van kissé „ördögi” hangja. A túrát összekötjük egy kis legendaidézéssel, irodalommal, valamint megtekinthető lesz Kisnána kovácsműhelye, melyet az utolsó kovács, Szőke Sándor citeraművész nagyapja hagyott a településre.

November 4-én éjszakai is nyitva leszünk, várjuk a kedves érdeklődőket, amikor 19-22 óráig a pincétől a padlásig megtekinthető lesz minden a várban. Lesz fáklyás vezetés, kézműves foglalkozás a gyerekeknek, iniciálé festés, kőzetismertetés, valamint kiállítjuk az ország legnagyobb méretű opálját is.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor