„Hallottál ​már a Mátráról? Na és Parádfürdőről? Egy hely, ahol tiszta a levegő, mesebeli a táj, varázslatos gyógyvizet találsz az erdő mélyén… és felbukkan még Pocok Péter is. Itt ismét megküzd a gonosz Pele Úrral, aki eltökéli, bezárja a kórházat, mely varázslatos csodavízzel rendelkezik.Gönczi Erika népszerű Pocok Péter sorozatának kilencedik kötete igaz történet alapján íródott, és létező személyek ihlették. Az írónővel a kezdetekről, a kedves kis rágcsáló születéséről, és a jövőbeli tervekről készítettünk interjút.

Mi inspirálta az írásra?

– Nem tudnám megfogalmazni. Egy forró nyári napon kezdődött, 2012-ben. Csatlakoztam egy online irodalmi csoporthoz, és a gyermekverseket hamar felváltották a mesék. Viszont fontos lenne megemlítenem, hogy meséimet eredendően nem gyerekekhez írtam. Csupán kedvtelésből, saját magam számára.

Hogyan született meg Pocok Péter alakja?

– Valamilyen kis rágcsálóról szerettem volna írni. Egérről már sokan írtak, pocokmesét viszont nem ismertem. A Péter név csupán onnan eredt, hogy a pocokkal jól cseng együtt.

Hogyan kerül Pocok Péter története Parádfürdőre?

– Rokonaim élnek Parádfürdőn. Idős házaspár, akik egy szép erdő széli házikóban laknak, igazi mesébe illő környezetben. Rövid ideig titkárnőként dolgoztam az állami kórházban. Rengeteg kedves embert ismerhettem meg ez alatt az idő alatt. Parádfürdő a második otthonom.

A történet így igaz eseményeken alapul, Petit pedig természetesen én alakítom a történetben. Az igazság az, hogy valóban kétbalkezes titkárnő voltam, mint ahogyan Peti is a történetben. Ennek ellenére úgy érzem, sokan szerettek.

Milyen célzattal íródott ez a kötet ilyen szokatlan gyermeknyelvezettel?

– Ezek rövid írások, maximum 30-32 oldalnyi terjedelmet foglalnak magukban. Sokan említették már, hogy meglehetősen lírai hangnemben írok. S mivel eredendően nem is gyermekekhez írtam – kiváltképp ezt a történetet nem -, nem zavar a szokatlan nyelvezet. Sőt, ettől váltam az országban igazán egyedivé. Természetesen Peti néhány történetét idővel átírtam, hogy a gyermeki korosztály is érthesse, élvezhesse. De a Parádfürdői kalamajka különleges a szívemnek. Ez kifejezetten a felnőtt korosztályhoz szól.

Több meseregényt  is írt, hozzájuk mi adta az ötletet?

– Bejártam fél Európát. Rengeteget utaztam. Ez igazán inspiráló volt a történetek megalkotásakor.

Mik a további tervek, Pocok Peti kalandjai folytatódni fognak?

– Természetesen. Ez nem is kérdés. Azonban úgy érzem, a felnőtt korosztálynak szívesebben írok. Sokszor érzem úgy, hogy gyerekeknek sokkal nehezebb mesét írni. Kiváltképp a mai nemzedéknek. Szerencsére – furcsa vagy sem -, de a felnőttek szeretik az esetlen, buggyant kis pocok mókás, tanulságos történeteit. Sosem gondoltam volna, hogy felnőttekhez is lehet meséket írni…

Szerző: KékesOnline
Fotó: youtube