A Budapest Honvéd FC kötelékében bontakoztathatja tovább tehetségét Molnár Mátyás. A Gyöngyösi AK 11 éves kapusa a napokban csatlakozott a fővárosi klubhoz, a 2018/19-es tanévet pedig már a Magyar Futball Akadémián kezdi.

– Emlékszik az első alkalomra, amikor Matyi a futballpályára lépett?

– Mindig is eleven gyereknek számított, aki rendkívül fogékony a sportokra – emlékeztetett Molnárné Somoskőy Réka, Mátyás édesanyja. – Amikor 2013 őszén elkezdte az iskolai tanulmányait, az osztálytársak és barátok hatására ment el a Gyöngyösi AK egyik edzésre. Néhány hét múlva – egy véletlen folytán – az edző azt kérte, hogy álljon be a kapuba. Nem sokkal ezt követően hangzott a mondat, ami sorsfordítónak számított: „Matyi, te most már ott maradsz bent a kapuban!”

– Innen már nem volt megállás?

– Hamar a GYAK igazolt hálóőre lett. A különböző régiós és országos tornákon számos különdíjjal, oklevéllel, kupával jutalmazták a teljesítményéért. Aztán a 2014-es évtől speciális kapusedzéseken is részt vett Gyöngyösön és Hatvanban, csiszolta a képességeit különböző kapustáborokban. Külön kiemelném ezek közül a Király Gábor nevével fémjelzett szombathelyi összetartást, valamint az Ilyés Dániel által szervezett egri kapustáborokat.

– A futballpálya mellett gyakorta a kézilabdás edzéseken is feltűnt. Arról a sportágról végleg lemondtak? 

– Igen, a labdarúgás mellett négy évig kézilabdázott is, ráadásul nem számított ügyetlennek. Sokáig nagy dilemmát jelentett, hogy melyik sportágat is válassza. Majd miután több ismert labdarúgó klub is megkeresett minket, úgy gondoltuk, a fociban mégiscsak tehetségesebb. Az i-re a pontot végül azt tette fel, hogy elvittük antropológiai és terheléses vizsgálatra, ahol a szakember szerint is Matyi a focikapuba termett. Aktív sportolóként Matyi nagypapája és az édesapja is kapusként szolgált, örömteli, hogy viszi tovább a vonalat.

– Mikor keltette fel más klubok érdeklődését?

– A Bozsik Program részeként tartott egyik tornát követően elsőként Diósgyőri VTK utánpótlás vezetője keresett meg minket az átigazolási szándékával kapcsolatban. Matyi később több edzésen és különböző tornákon is szerepelt a DVTK színeiben. Néhány hónap elteltével a Kispest Honvéd és a felcsúti Puskás Akadémia is érdeklődni kezdett a kis tehetség iránt. Mindkét élvonalbeli klub próbajátékán részt vett, több felkészülési mérkőzésen is meggyőződhettek tehetségéről az utánpótlásban dolgozó szakemberek.

– Aztán gondolom, választani kellett. Könnyen ment?

– Nehéz döntést hoztunk meg, hiszen neves egyesületek kívánságlistáján szerepelt Matyi. Azonban úgy éreztük, a Honvéd és a Magyar Futball Akadémia megfelelő közeg lehet a további töretlen fejlődésre. Ebben a félévben heti két, esetleg három edzésre utazik csapatához, majd a tervek szerint a 2018/2019-es tanévet már az akadémián kezdi. Rendkívül hálásak vagyunk a GYAK edzőinek, leginkább Nagy-György Gábor utánpótlás-vezetőnek az eddigi munkáért, és köszönjük, hogy nem gördítettek akadályt az átigazolás elé.

Névjegy:

Molnár Mátyás
Születési hely: Gyöngyös
Születési idő: 2006. december 30.
Sportága: labdarúgás
Posztja: kapus
Eddigi csapatai: Gyöngyösi AK, Budapest Honvéd FC
Iskolája: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gyöngyös, 5. osztályos tanuló
Tanulmányi átlaga: 4,5

Szerző: KékesOnline, Sike Károly
Kép: beküldött fotó