A gyöngyösi nevelésű Virbán Martin is szorítóba lép a World Series Boxing (WSB) nemzetközi versenysorozat idei szériájában. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) egyedi csapatversenyén Martin a brit British Lionhearts csapatát erősíti.

A World Series Boxing (WSB) egy nemzetközi versenysorozat, amely már a 8. szériájánál tart. Az amatőr bokszolók krémjét és a profi karrierjük elején levő versenyzőket tömörítő tornán három kontinens (Európa, Ázsia és Amerika), összesen tizenegy csapata mérkőzik. Virbán Martin mellett a British Lionhearts csapatát erősíti az ötszörös magyar bajnok Harcsa Zoltán és Kovács Richárd is.

– Idén minden eddiginél népesebb magyar különítmény szerepel World Series Boxing sorozatban. Szaka István, Harcsa Zoltán és Kovács Richárd mellett ön is részese lehet a nemzetközi küzdelemsorozatnak. Meglepte a felkérés?

– Nagyon örülök, ez egy hatalmas kiugrási lehetőség számomra – válaszolt a 20 éves Virbán Martin. – A WSB kiváló ugródeszka a profi világ felé, afféle felvezetése a világot jelentő deszkáknak. Ötmenetes mérkőzések várnak ránk, amolyan  félprofi státuszban.

– Csapata, a brit British Lionhearts milyen elvárásokat fogalmazott meg önnel szemben? 

– Több nemzetközi versenyen is megnéztek, valószínűleg pontosan tudják, hogy mire vagyok képes. Az 52 kilogrammosok mezőnyében szerepeltetnek. Többen is bevetésre várunk ebben a súlycsoportban, így mindig szubjektív döntés előzi meg, hogy éppen melyikünk léphet szorítóba. Első körben európai selejtezők lesznek, s ha azokat sikerrel vesszük, Amerikában és Ázsiában is kesztyűt húzhatunk.

– Köztudott, hogy pályafutását Gyöngyösön kezdte. Nevelőegyesületét elhagyva a fővárosba igazolt. Mi indokolta a váltást?

– A válasz egyszerű: fejlődési lehetőség. Kétszeres ifjúsági, és kétszeres junior magyar bajnok vagyok, ezek közül két elsőséget már az UTE Madárfészek Akadémia színeiben szereztem. Nem volt megfelelő kesztyűpartnerem, s úgy éreztem a fejlődésem akkor maradhat töretlen, ha váltok.

– A WSB küzdelmei mikor indulnak?

– Úgy készülök, hogy márciusban már megmérettetés vár rám. Keményen edzek minden nap, amikor elérkezik az idő, ringbe lépek. A reggeli másfél órás tréning után iskolába megyek, majd délután újabb két órát töltök az edzőteremben. Nem szeretnék csalódást okozni, bízom benne, hogy megállom a helyem.

– Milyen távlati céljai vannak?

– A nagy álom az olimpiai részvétel. Lépésről-lépésre próbálok haladni, bízom benne, hogy a felnőttek között is mielőbb magyar bajnoki címet ünnepelhetek. Aztán a nemzetközi porondon is szeretnék sikeressé válni.

Szerző: KékesOnline, Sike Károly
Fotó: beküldött kép (Virbán Martin bal oldalon látható)