A tavaly áprilisi rendkívüli hóesés jelentős károkat okozott a szilvásváradi Szabadtéri Erdészeti Múzeum kiállítási tárgyaiban, szobrokban, táblákban. Főként a már zöldellő bükkfák dőltek ki a váratlan hóteher alatt.  A helyreállítást követően, az erdészet munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően, tegnap – az Erdők Világnapja előtt – újra megnyílt a hazánkban egyedülálló múzeum, az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító Szalajka-völgyben.

Jung László, a 75 ezer hektár állami erdőt kezelő Egererdő Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta: az erdészet 2010-től 1,6 milliárd forintot fordított szálláshely- és infrastruktúra-fejlesztésre, valamint a turisztikai látványelemek bővítésére. A Szalajka-völgybe érkező vendégek immár nagyobb biztonságban vannak, s több, érdekesebb látnivalóval találkozhatnak. A fejlesztések során megújult egyebek mellett a Rudolf-tanya, a Pazsag Erdészház, a Galya-kilátó, valamint a Szalajka-ház a Mátra szívében. Az Egererdő a közeljövőben mintegy 550 millió forintot fordít további erdészeti objektumok felújításra. A vasútfejlesztési programjuk keretében 637 millió forint értékben korszerűsödik a Mátra-vasút, s újabb kilátókat is építenek.

Az ünnepségen Horváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte: az ide látogatók megismerhetik a természetben élő elődeink életét, akik tisztelettel és alázattal fordultak az erdő felé, s akinek az erdő nyújtotta a táplálékot, a védelmet és a munkát is. A Mátra és a Bükk látogatottsága, az itt eltöltött vendégéjszakák száma folyamatosan növekszik, melyhez az erdészeti múzeum is hozzájárul. Tisztelni és szeretni csak azt lehet, amit megismerünk – hangsúlyozta a képviselő, s a megújult erdészeti múzeum révén fontos tudásra tehetünk szert. A Bükkel és a Szalajka-völggyel számos további fejlesztési terve van még a kormányzatnak – hangzott el a megnyitón.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ünnepi beszédében elmondta: a Szalajka-völgybe évente több mint 700 ezer turista érkezik, az erdészeti múzeumot pedig mintegy fél millióan tekintik meg. A múzeum – mely az országban elsőként kapta meg a minősített erdei iskola címet – érdemes a védelemre és a megújulásra, mert megismerhetővé, bejárhatóvá teszi az erdőt, az előző generációk életét és értékeit. A Bükkben is folytatódnak a vasútfejlesztések, melyhez a kormány további forrásokat is biztosít az eddigi 650 millió forint mellé.

 

2018. március 20.

www.kekesonline.hu