Félsz egyedül hazamenni egy hajnalig tartó buli után? Fura alakok követnek éjjel egy sötét utcában? Nem érzed magad biztonságban és megnyugtatna, ha valakivel beszélhetnél, amíg haza nem érsz? Ha a szülőket vagy a barátaidat már nem akarod egy késői hívással zavarni, akkor is van megoldás! Tárcsázd az ingyenesen hívható Hazakísérő Telefont!

Molnár-Csiki Maren egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy német mintára hazánkban is elindítja a Hazakísérő Telefon kezdeményezést. A november 5-től ingyenesen hívható 06/80 442-422-es telefonszámot bárki tárcsázhatja, aki nem érzi magát biztonságban, ha egy hosszúra nyúlt buli vagy éjszakai munka után egyedül kell hazaindulnia. Munkanapok előtti este 21 órától hajnal 2-ig, munkaszüneti napok előtt pedig 22 órától hajnal 4-ig fogadja a hívásokat Maren. Egyelőre egyedül látja el ezt a nem mindennapi feladatot, de bízik abban, hogy hamarosan több önkéntes is csatlakozik majd hozzá. A Hazakísérő telefon Facebook oldalán már olvasható a felhívás, mely azt is tartalmazza, milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki jelentkezni szeretne „hazakísérőnek”. Egy biztos, jó emberismeretre, nagyfokú empátiára és átlag feletti beszélőkére szükség van a munkához, hiszen van, hogy akár 30-40 percig is eltarthat a telefonáló útja, ezen idő alatt pedig nem árt, ha van közös téma a beszélgetéshez. A munkához szükséges technikát, egy cég segítségével, Maren biztosítja.

A szolgáltatást egyébként elsősorban 18-25 év közötti hölgyek veszik igénybe, a férfiak és az idősebbek ritkábban csörgetik a számot. A hívás alkalmával érdemes elmondanunk, melyik városban, s melyik utcában járunk éppen, hiszen ha baj van, Maren azonnal hívja a rendőrséget egy másik telefonról. Vészhelyzettel ugyan még nem találkozott az elmúlt egy évben, csupán egyetlen alkalommal volt szükség arra, hogy értesítse a rendőröket. Szerencsére a hölgy, aki telefonált, épségben hazaért, s nem volt szükség a hivatásosok intézkedésére.

Maren azt tanácsolja, ne habozzunk hívni a Hazakísérő Telefont akkor sem, ha csak bizonytalanok vagyunk abban, mi történik körülöttünk az utcán. Telefonálhatunk akkor is, ha a helyzet még nem indokolja, hogy hívjuk a 112-t, de nem érezzük magunkat biztonságban. Otthon, tévénézés közben unatkozva azonban senki se szórakozzon azzal, hogy hívogatja a számot, hiszen a telefonbetyárok azoktól vehetik el a lehetőséget, akiknek tényleg szükségük van a „hazakísérésre”.

Hazakísérő Telefon:

06/80 442-422

P-Szo: 22:00-04:00

V-Cs: 21:00-02:00

 

Szerző: Kékes Online, Korepta Lilla

Kiemelt kép: pixabay

2018. november 15.