Folytatódik a népszerű Detki Gyöngyszemek kiállítás sorozat – a következő kiállító a település óvónője, Szabó Pálné Babi néni lesz.

Ezúttal a nemezelés és csuhézás varázsát ismerhetik meg az érdeklődők november 16-án 17 órától a detki Mentaházban. A program szervezője Szőkéné Gál Piroska, aki a tavaly elindított kezdeményezésről, az idei kínálatról, és Babi néni csodálatos alkotásairól beszélt nekünk.

  • Mikor indult el ez a különleges kulturális sorozat?

Tavaly szeptemberben kezdődött, akkor a faluházban láttunk vendégül 14 kiállítót.  Akkor is és idén is az a cél, hogy minden hónapban bemutassuk egy-egy alkotó munkáját. Nagyon szerették a helyiek, rendkívül népszerűek voltak a programok. Az újítás annyi, hogy már nem a Faluházban, hanem a Sport út 1. szám alatt található Mentaházban rendezzük meg a kiállításainkat.

  • Kik voltak az ősszel újraindult kezdeményezés eddigi kiállítói?

Most szeptemberben az én képeimet mutattuk be elsőként, melynek témája a bennünk élő istenek, istennők volt. Októberben egy fiatal, nagyon tehetséges fiatalember, Nagy Norbert rajzait, és néhány festményét láthatták vendégeink. Norbi is jól érezte magát, s általában véve elmondhatom, hogy azok, akik elhozzák és bemutatják a munkáikat, sok-sok kedves, dicsérő szót kapnak, hiszen valóban tehetségesek.

  • Beszéljünk a soron következő kiállítóról. Mit láthatunk Babi nénitől?

Az óvónéninket, Szabó Pálné Babi nénit mindenki ismeri Detken. Nemezeléssel foglalkozik, munkái azért is különlegesek, mert teljesen magától sajátította el ezt az ősi technikát. Vizes nemezeléssel kezdett, utána elment egy tanfolyamra, ahol megtanulta a tűnemezelést, és ezzel a módszerrel alkotott tovább. Babi néni a közeljövőben majd szeretne ékszereket is készíteni.

  • Mi lesz a Detki Gyöngyszemek decemberi programja?

A decemberi kiállítás annyiban lesz rendhagyó, hogy nem hívok új alkotókat, hanem megkérem a korábbi kiállítóinkat, akinek van kedve, hozza el, és mutassa be nekünk, hogy milyen újat hozott létre azóta, hogy nem találkoztunk. Tervezünk műsort is, lesznek néptáncos fellépőink, és mint minden alkalommal, tombolát is húzunk, értékes nyereményekkel. Nagy Norbert például az első festményét ajánlotta fel nyereményként, az én szeptemberi kiállításomon pedig az általam felajánlott festményt egy olyan 84 éves bácsi nyerte meg, aki aznap ünnepelte a születésnapját. Megható volt neki is, nekünk is.

Szerző: Kékes Online
Kiemelt fotó: beneaththerowantree.com, galéria: beküldött, Gál Piroska