Több ország – köztük Magyarország – rendőrsége is célul tűzte ki, hogy egy nemzetközi kampány keretében hívja fel a figyelmet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem jelentőségére. A megelőzés érdekében növelni kívánják a fiatal internethasználók és hozzátartozóik tudatosságát, s a veszély megelőzésének lehetőségeiről nyújtanak tájékoztatást.

Az online szexuális kizsákmányolás és zsarolás témájában 2017. június 19-én, sajtótájékoztatóval indult a kampány. Az eseményen elhangzott: kiemelt figyelmet kell fordítani a tudatos internethasználatra, ezt hivatott erősíteni az Europol által készített rövidfilm is, mely az internetes csetelés, a képmegosztás veszélyeire hívja fel a figyelmet. A videó valós eseményeket feldolgozó két története az online szexuális bűncselekmények tipikus elkövetési módszereit mutatja be. Az elkövetők az interneten keresztül próbálnak kép- vagy videófelvételt szerezni, mellyel később szexuális vagy anyagi érdekből zsarolhatják áldozatukat.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az online identitás védelméről is gondoskodni kell. Fenntartásokkal kell kezelni, amikor egy ismeretlen az interneten keresztül próbál kapcsolatba kerülni velünk, hiszen nem lehet tudni, valójában ki ül a másik számítógép előtt.

Hat tanácsot is megfogalmaztak a fiataloknak:

Ne ossz meg intim felvételeket!

Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot!

Ne fizess a zsarolónak!

Kérj segítséget! Nem vagy egyedül.

Őrizd meg a bizonyítékokat: készíts képernyőfelvételt!

Haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen!

Az Europol által készített tematikus weboldal elérhetősége: https://www.europol.europa.eu/sayno.

Forrás és fotó: www.police.hu