Bajzát Zsolt (álló sor, jobbról a harmadik) a folytatásban már csak kispályán rúgja a bőrt

Pontazonosság miatt, több győzelmének köszönhetően az utolsó fordulóban biztosította be bajnoki címét a Bélapátfalva SKE. A labdarúgó megyei II. osztály Keleti csoportjának aranyérmese augusztusban két év után tér vissza szűkebb hazánk elitjébe. Egy „régi motoros” azonban már nem tart a csapattal.

– Nagyon kicentizték a végét! Tartottak tőle, hogy kicsúszik a kezükből a bajnoki cím?
– Többször is kínálkozott lehetőség arra, hogy korábban bebiztosítsuk az elsőséget, de nem sikerült élni ezekkel – válaszolt Bajzát Zsolt, a bélapátfalviak 44 esztendős játékosa. – Szerencse is kellett az elsőséghez, de nem mondanám, hogy érdemtelenül lettünk bajnokok. A közvetlen riválisokkal szemben nem voltunk túl meggyőzőek, itthon a Tarnalelesszel (1–1) és az Egerszóláttal (0–2) sem bírtunk. Sokat kell még dolgozni azért, hogy markánsabb csapat legyen a Bélkőalján.

– Egyértelmű volt, hogy meglépik az osztályváltást?
– Bevallom, én egy picit féltem a csapatot. Pontosan tíz évvel ezelőtt szintén megye II-es bajnokként zártunk, ám akkor jóval nagyobb fölénnyel értünk révbe. A mostani együttesünk rendkívül fiatal, az átlagéletkor valahol 20 év körül mozog. Tehetséges játékosok alkotják a csapatunkat, de még több rutinra lenne szükség ahhoz, hogy biztosan bennmaradjon a csapat a megyei I. osztályban.

– Mi az, amitől a leginkább tart?
– Attól, hogy az esetleges kudarcok visszavetik a gyerekeket. Tapasztaltam, nem könnyű azt megélni amikor folyamatosan a tabella végén kullogsz. Az esetleges hosszabb sikertelenségi széria kezelésére, rengeteg kitartás és lelki erő szükséges. Ennek még talán többek híján vannak. Fizikálisan is sokat kell erősödniük, egy osztállyal fentebb jóval több párharc és ütközés van egy-egy mérkőzésen. Azok a találkozók sokkal jobban próbára teszik a játékosokat, mint a második vonalban egy kétszámjegyű győzelem alkalmával.

Bajzát Zsolt a bal szélen, labdával

– Önre semmiképp sem mondhatjuk, hogy rutintalannak számít!
– Én azonban az egyéb elfoglaltságaim miatt, illetve a koromból adódóan úgy határoztam, hogy a folytatásban már csak kispályán hódolok a labdarúgásnak. Persze ha időm enged,i a pályán kívül amiben csak tudok segítek a csapatnak, de konkrét megbízatást nem vállalok. Varga Iván vezetőedző és Bársony Dániel játékos-edző feladata, hogy minden tekintetben felkészítse a srácokat az új kihívásokra.

– Mit gondol, mire lehet képes a Bélapátfalva az új idényben?
– Ha sikerülne megragadni a megyei I. osztályban, az már önmagában nagy eredmény lenne. A középmezőnyhöz való felzárkózás valamennyiünk álma. Az egyesület remek utánpótlással büszkélkedhet, rengeteg korosztályban értük el szép sikereket az elmúlt idényben, ami feltétlen optimizmusra adhat okot a távolabbi jövőt illetően.

Feltétlen érdekesség, hogy a 2016/17-es bajnokságokban a Bélapátfalvai SKE négy labdarúgója is gólkirályi címet szerzett. A felnőtteknél az 56 találatig jutó, 21 éves Szeruha Dávid, az U19-eseknél a 85 gólos Boros Olivér, az U16-osoknál a 49-szer eredményes Bocsi Gergő, míg az U14-eseknél a 32 gólt jegyző Czinka Béla végzett az összesített góllövőlista élén.

Szerző: KékesOnline, Sike Károly
Fotó: facebook.com