Egy Kisnánán alapított vállalkozás nyerte az OMÉK Marketing díját, melyet Bencsik Nikolett vett át. Az általa megálmodott Nána Farm termékekben a külcsínt és a hozzáadott értéket díjazta a zsűri. Kisnánát a vára mellett helyi asszonyok főztje is vendégcsalogatóvá teszi. Ez a szombati falunapon is kiderül.   

„A marketing díjjal azt ismerték el, hogy kicsi létemre mertem nagyot álmodni. Mindent a magam erejéből teremtettem meg, a saját tőkémet forgattam vissza, és sok munkát fektettem bele, hogy felfuttassam a Nána Farm termékeit. Az elismerést a méhészeti termékekre kaptam, de más terveket is dédelgetek” – tudtuk meg Bencsik Nikolettől. Úgy gondolja, a Mátra lábainál fekvő Kisnána azért is lehet vonzó a pihenni vágyók számára, hiszen minden évszakban tartogat látnivalót: a bringások, a túrázók és a síelni vágyók is remekül érezhetik ott magukat. Kisnána vára önmagában is remek célpont, s a csoportosan érkezőket a szorgos kezű helyi asszonyok a lekvárjaikkal és egyéb finomságokkal is meglepik.

„A turizmust is szolgálná, ha Kisnánán a vár közelében létrehozhatnék egy mintaméhészetet. A látogatók megismerkedhetnének a mézkészítés folyamatával, kipergethetnék a saját mézüket, és a kóstoló sem maradna el” – szólt terveiről Nikolett.

Az idegenforgalom egyre fontosabb a településen. A legendákkal övezett kisnánai vár tavaly 50 ezer látogatót fogadott, köztük igen sok diákcsoportot. Hazánk távoli tájairól érkezők is megnézték a 2013-ban rekonstrukcióval megerősített várat – ahol a hagyomány szerint sárkány alszik a várkútban. A falu polgármesterétől, Paulenka Lászlótól megtudtuk: a várbeli eseményeket gyakran összekötik a helyi, szlovák gyökerű gasztronómiát bemutató, ízőrző programokkal. A baracknapon nemcsak lekvárt főznek, de pl. herőcét is sütnek, és persze mindent megkóstolhatnak a vendégeik.

A szeptember 30-án délelőtt 10 órától egészen estig tartó falunapra nem csak fellépőkkel, de főzőversennyel is készülnek. Tucatnyinál több csapat bográcsában rotyog majd az étel, lesz dolga a zsűrinek. Az egész napos részletes programját, melyben bemutatják a ládafia mélyéről előkerült kincseiket is, a kisnánai vár hivatalos oldalán olvashatják a falunapra igyekvők.

Szerző: KékesOnline