Neki köszönhetjük a járvány, a kór vagy a műtét szavunkat, s azt, hogy gyógyszert mondhatunk „orvoslani való szer” helyett. A gyöngyösi kórház névadója, Bugát Pál egyszerű helyi szabómester fia volt, de orvos és nyelvújító lett. Nagylelkűen felnevelt hat árva csángó gyermeket is.  

Hogyan lesz egy jobbágyi családból feltörekvő fiatalember egyetemi tanár és országos főorvos? Bugát Pál 1793-ban Gyöngyösön született, apja egyszerű szabó volt, de tanulásra buzdította a fiát, ezért elemi iskola után a ferences gimnáziumba íratta. Családi házukat ma már nem találjuk Gyöngyösön, később a lakótelep építésekor bontották le. Bugát Pál naplóját azonban a Mátra Múzeum őrzi. Egerben bölcsészetet tanult a sokoldalú fiatalember, majd Pesten orvosi diplomát szerzett, s 1818-ban doktorrá avatták. Tehetségének és szorgalmának köszönhette, hogy bár az apja még jobbágyi sorból származott, Bugát néhány év múlva már a pesti egyetem sebészeti tanszékén oktathatott. A természettudományokban is jeleskedett, de különösen a nyelvújító munkáját emlegetjük ma is. Azon dolgozott, hogy az orvosi szavakat ne csupán latinul, de magyarul is elmondhassák a doktorok, hiszen így a beteg jobban megérti. Neki köszönhetjük többek közt ezeket a szavakat: gyógyszer, gyógyszerész, láz, dudor, higany, hőmérő, sőt a halottkém szó is hozzá kötődik. Ha műtétet vagy járványt emlegetünk, akkor is az ő nyelvújító munkáját dicsérjük.

Bár 1828-ban megnősült, elvette egy gazdag kereskedő leányát, de feleségétől, Almay Erzsébettől nem születtek utódai. Bugát doktor azonban nagylelkű ember volt, házába fogadott hat-nyolc árva csángó gyermeket, és őket sajátjaként nevelte fel. Természetesen kitaníttatták a fogadott fiúkat, mindegyikből tanító lett.

A szabadságharc bukása után, hogy ne legyen része megtorlásban, hazajött Gyöngyösre, és néhány napra a ferences kolostorban, a rendfőnök szobájában lelt menedékre. Minden címétől, hivatalától, még a nyugdíjától is megfosztották, a bukás után már csak a természettudományoknak és a nyelvészetnek élt.

Szerző: KékesOnline
Fotó: antikvarium.hu