Se szőlőnk, se borunk, de évtizedek óta tartunk szüreti ünnepséget a településen – meséli nevetve Udzeliné Murányi Enikő, a község polgármestere. Noszvajjal hivatalosan nem ápolunk testvérkapcsolatot, de rendszeresen találkozunk különféle események kapcsán. Ebben az évben is ők gondoskodnak a szüreti finomságokról, mi pedig a krumplis finomságainkkal tesszük színesebbé ezt a kora őszi közösségi rendezvényt.

Önkormányzatunk immár hetedik éve termeszt burgonyát a közmunka-program keretében. A krumplit a 300 főt ellátó konyhánk használja fel, s mivel általában nagyon jó a termés, eladásra is marad belőle. Az itt élők nagyon szeretik a jóféle krumplis ételeket: a rétest, a gombócot, a gancát, a laskát vagy a begyerőt. Utóbbit legtöbben nudli néven ismerik, és a fesztiválon édesen, káposztásan vagy tejfölösen is felszolgáljuk, hogy biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.

A polgármester asszonytól megtudtuk: a rendezvény nagy kedvence az egyben sütött aprókrumpli, de a tócsni is örök sláger. Utóbbit a noszvajiak hússal és sajttal dobják fel az idei fesztiválra.

Balaton szakács-csapata az elmúlt hétvégén az egri Szépasszony-völgyben főzött a megyeszékhely szüreti rendezvényén, melyet a Heves Megyei Önkormányzat Székelyföld gyöngyszemei elnevezésű eseményével együtt tartottak. Kovászna megyei testvértelepülésükkel közösen ínycsiklandó düszketokány-levest készítettek. Düszkének – mint megtudtuk –  az egy éves juhot hívják, bár Balatonban inkább tokjó néven említik az ilyen fiatal bárányt.

Balatonban hosszú évek óta hagyomány, hogy a helybéli gyermekeket néptáncra tanítják. A szombati fesztiválon ők is fellépnek, kísérik a felvonulást, és több helyen is táncra perdülnek majd a faluban.

Aki szeretne élőzenére egy jót mulatni, finom borokat kóstolni és krumplis étkeket fogyasztani, az mindenképpen írja be a naptárába, hogy szombat: Balaton!

Szerző: KékesOnline, Burián Orsolya
Fotó: pixabay