Fennállásának 170. évfordulóját ünnepli idén a Magyar Honvédség. A jeles alkalom tiszteletére országos emlékfutást hirdetett a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége. A kaszárnyafutás során a Magyar Honvédség katonái, valamint a honvéd sportegyesületek tagjai 1848 kilométert futottak, míg a kerékpártúra résztvevői 170 kilométert tekertek le. Útjuk Pétervásárát is érintette.

A program az ország egész területét átölelte, s szervesen kapcsolódott az aradi vértanúk előtti tisztelgéshez. A kaszárnyafutás országos megnyitóját Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium előtt tartották. Szabó István, honvédelmi ügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a Magyar Honvédség születését is jelenti egyben, hiszen a napokban emlékezett az ország a pákozdi csata évfordulójára, amikor is – 1848. szeptember 29-én – a frissen megalakult honvédsereg első győzelmét ünnepelhette.

A sportesemény útvonalát úgy alakították ki, hogy érintse azokat a településeket, ahol valaha katonai objektum volt és háborús emlékhely is található. A futók 2018. október 5-én 10 órakor érkeztek Pétervásárára, ahol az I. világháborús emlékműnél tartottak megemlékezést.

Beszédet mondott Bozsákovics László alezredes, majd Eged István, Pétervására polgármestere, valamint Nagy Péterné, a Heves Megyei Kormányhivatal Pétervásárai Járási Hivatalának képviseletében koszorút helyezett el az emlékmű talapzatánál. Tiszteletüket kifejezve a kaszárnyafutók is megkoszorúzták az emlékhelyet.

A megemlékezés végén, a Tamási Áron Általános Iskola diákjai felkötötték a település szalagját arra a zászlóra, mely az útvonal minden állomását végigjárta.

A kétnapos sportrendezvény futói 28 útvonalon 170 település 235 emlékhelyét koszorúzták meg. A kerékpáros résztvevők 25 települést érintve, a futókkal együtt, október 6-án érkeztek a pákozdi Katonai Emlékparkba.

 

2018. október 9.

KékesOnline/honvedelem.hu

Fotó: beküldött