Többek között a fővárosban, Győrben, Nyíregyházán vagy éppen Pécsett kifogásolt a levegőminőség az Országos Közegészségügyi Intézet közlése szerint. Ebből jól látszik, hogy a magas szállópor érték az ország minden táján okoz gondokat, de Heves megyében – azon belül is Gyöngyösön – kifejezetten jó a helyzet.
Az intézet esti prognózisa szerint az előttünk álló hét végéig nem is lesz változás. Kiemelték: az érzékeny lakosságcsoportnál (gyermekeknél, időseknél, légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél) jelentkezhetnek, illetve súlyosbodhatnak a légzőszervi tünetek, mint például a köhögés, irritáció, nehézlégzés. Ezért az érintett területeken a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az intenzív, szabadban végzett fizikai tevékenységet.

Mi „fellélegezhetünk”
Gyöngyös összesített szmog-indexe hétfő délelőtt „rendben van”. Az adatok azt mutatják, hogy „a levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van. Jelenlegi ismereteink szerint a szennyezettség aktuális szintje csak minimális egészségügyi kockázatot jelent, és az esetleges károk csak hosszútávú, folyamatos hatás esetén jelentkezhetnek” – írják a legszennyezes.hu oldalon.

Marad a vénasszonyok nyara
A légszennyezettségben épp azért nem lesz változás még legalább egy hétig, mert az idő sem változik. 20-25 fok közötti értékeket mérhetünk a hét minden napján, a hétvégén aztán a hőmérséklet előreláthatólag az ilyenkor átlagos köré csökken, de a csapadék valószínűleg továbbra is várat magára – vetik előre a meteorológusok, többek között az eumet.hu oldal is.

Miénk „az ország tüdeje”
Mármint a Mátra. Úgyhogy a ragyogó időben bátran hívjuk el egy üdítő kirándulásra azokat az ismerőseinket, akik kénytelenek a szmogos városokban tengődni, akár a Dunántúlon, akár a Nyírségben, akár az Alföldön. Az ősz színei ilyenkor a legszebbek a hegyek között, egy kis túra üdítően hathat nem csak a tüdőnknek és az izmainknak, de a lelki állapotunknak is.

Szerző: KékesOnline, Bodnár Ádám
Fotó: Gál Gábor