Ismét van mire büszkének lennünk! A The Guardian című világhírű brit újság válogatást közölt az általuk legjobbnak vélt európai erdei és hegyi szállásokról. A húszas listára pedig a Galya Kilátó bivak szálláshelye is felkerült.

A cikkben azt írják: megannyi kilátó épült Magyarországon az évszázadok alatt, tűztoronynak használták ezeket. Számos még mindig áll, és felmászhatunk a tetejükre a kilátásért. Sőt, egyben akár az éjszakát is eltölthetjük. A túrázók által kedvelt Mátrában álló Galyatető Turista Centrum “tornyát” építészeti díjnyertes menedékházzá alakították, színes keretű ablakokkal, szálláslehetőséggel és persze 360 fokos panorámával. Nagyjából 1000 méterrel a tengerszint felett, 30 méterre a földtől tölthető el az éjjel. A toronyban ugyan szolgáltatásokat igénybe venni nem lehet, de mosdásra és étkezésre az épület földszintjén lehetőség van.

Többek között izlandi, lengyel, vagy éppen olasz szálláshelyek mellé került Galyatető a cikkben, melyet eredeti nyelven (angolul) itt olvashatunk:

https://www.theguardian.com/travel/2018/oct/06/europe-hut-cabin-hostel-stay-accommodation-bothy-bothies-mountain-lake-wild-remote-free-hiking-trail

2018. október 15.

Szerző: Kékes Online, Bodnár Ádám

Fotó: www.theguardian.com