A válogatott meccsek miatt csak ezen a héten tért vissza a HE-DO B.Braun Gyöngyös csapatába Lubomir Duris, Mirko Herceg és Ubornyák Dávid, hogy immár teljes kerettel készülhessenek fel következő idegenbeli meccsükre a Ferencvárosi TC ellen november 3-án.

– Vártam a magyarok elleni válogatott mérkőzést. Tudtuk, hogy jobb képességű csapat a mieinknél, amire nem is cáfoltak rá. Támadásban és védekezésben is hatékonyak voltak. Próbáltam tudásom legjavát adni, most ennyi sikerült. Összeségében jól éreztem magam a válogatottnál – mondta Lubomir Duris.

A HE-DO B.Braun Gyöngyös irányítója a mieinkkel egy csoportban szereplő szlovák válogatott játékosaként hazánk legjobbjai ellen lépett pályára a 2020-as Európa-bajnokság második selejtezőkörében. A gyöngyösi közönségkedvenc nemzeti csapatában is meghatározó szerepet játszott, és két gólja mellett számos bejátszással hozta helyzetbe társait, megnehezítve ezzel a mieink dolgát. Mindez azonban kevés volt a sikerhez, a magyar válogatott 30-22-re nyerte meg a találkozót. Jóval szorosabban alakult Durisék második mérkőzése, amelyen az orosz válogatottat fogadták, s egészen az utolsó pillanatig reménykedhettek a pontszerzésben. Oroszország azonban végül egy utolsó másodpercben esett találattal 22-21-re megnyerte a meccset, így a szlovákok két vereséggel zárták a selejtezők második körét. A csoportot jelenleg az olaszokat is 30-22-re legyőző Magyarország vezeti, mögötte Oroszország, Szlovákia és Olaszország a sorrend.

Durist arról is kérdeztük, hogy vajon a jó formában levő HE-DO B.Braun Gyöngyös meg tudná-e verni a szlovák válogatottat. – A Gyöngyös egy remek gárda, amely jól játszik a bajnokságban és kiváló az atmoszféra. De a szlovák válogatottam hazám legjobb játékosaival játszhatom egy csapatban. Ez különösen sokat jelent nekem, így nem is szeretném összehasonlítani a két csapat jelenlegi játék erejét – hangzott a nagyon diplomatikus válasz.

Valamivel jobban sikerült a hét Mirko Herceg csapata számára. A HE-Do B.Braun Gyöngyös átlövője Bosznia-Hercegovina válogatottjával Csehország és Fehéroroszország ellen került a keretbe. A fehéroroszok elleni 30-29-es idegenbeli győzelmet követően a bosnyák csapat hazai pályán 25-20 arányban kikapott Csehországtól, így a harmadik helyen áll csoportjában, de a harmadikok ranglistáján a továbbjutást érő, második helyen szerepel. A gyöngyösi átlövő egyik mérkőzésen sem tudott eredményes lenni.

– Ez volt az első alkalom, hogy szerepelhettem a válogatottban. Kicsit szokatlan volt a helyzet, de remek tapasztalatokat gyűjtöttem a két mérkőzés alatt, és igen jól éreztem magam. A csehek elleni hazai vereségünk ellenére jó esélyünk van kijutni az Európa-bajnokságra, amit a következő meccseken szeretnénk teljesíteni – mondta Mirko Herceg.

Ubornyák Dávid a magyar juniorválogatottal töltötte az elmúlt hetet, amellyel nyáron harcolta ki a részvételt az U21-es világbajnokságon. Az együttes az utolsó korosztályos szezonját kezdte meg, az első felkészülési mérkőzést a norvég korosztályos válogatott ellen vívta Győrben, ahol a magyar csapat hatgólos (35-29) győzelmet könyvelhetett el. A gyöngyösi irányító egy góllal járult hozzá a válogatott sikeréhez.

– Jó volt újra a válogatottal lenni. A hét első felében az erőlétre fektettük a hangsúlyt, majd a taktikáé lett a főszerep. A norvégok elleni győztes mérkőzésen jól zárt a védelem, gyors volt a támadójáték, könnyen alakítottunk ki helyzeteket – értékelt az irányító.

2018. október 30.

Kékes Online