A napokban sikeres pályázaton elnyert támogatásokat vettek át megyénk önkéntes tűzoltó egyesületei és mentőcsapatai. A 18 millió forintos támogatásból 22 szervezet részesült, akik a központi költségvetésből érkező összeget új eszközökre, felszerelésekre, a hatékony kommunikációst támogató rádiókra, valamint működési költségeik csökkentésére fordíthatják. Az eszközöket a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok adta át a szervezetek képviselőinek.

Megkérdeztük a szilvásváradi önkéntes tűzoltók vezetőjét, Szaniszló Lászlót, milyen támogatáshoz jutottak: védőfelszereléseket, informatikai- és speciális tűzoltótechnikai eszközöket, valamint a működési költségeinkhez való hozzájárulást nyertünk a Belügyminisztérium pályázatán. Két új, nagy értékű védősisakot vehettünk át, s benzinmotoros láncfűrésszel, hordozható porral oltókkal és tüskekészlettel is gazdagodott egyesületünk eszköztára. Az elnyert támogatás, melynek segítségével még hatékonyabban tudunk beavatkozni, a gépjárműfecskendő fenntartásában és a szertár épület rezsiköltségének fedezésében is támogat minket, s ez által az itt élőket – hangsúlyozta Szaniszló László, aki a település polgármestere is egyben.

Farkas Attila, Verpeléti Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta: fontosnak tartják az eszközállomány folyamatos fejlesztését, ezért minden évben benyújtják pályázatukat az aktuális kiírásra. Idén több mint 900 ezer forint értékben nyertek szakfelszereléseket, egyebek mellett vágó-feszítő eszközöket, s a műszaki mentéshez nélkülözhetetlen láncfűrészt.  Az egyesület tagjai a Mátra Mentőcsoporttal is rendszeresen vonulnak, akár országos katasztrófákhoz is. Ilyen volt például 3 éve a dunai árvíz, ahol ők is tevékenyen részt vettek a megelőzésben – emelte ki Farkas Attila. Tűzoltóikkal sokszor sikerül elsőként, a hivatásosokat megelőzve odaérnünk a mentés helyszínére, hiszen helyben vagyunk. Természetesen egymás munkáját támogatjuk, kiegészítjük, így garantálva az itt élők biztonságát – mondta el a verpeléti önkéntesek vezetője.

Fotó: beküldött, Farkas Attila. A képen a Verpelét ÖTE látható, jobbról balra: Petrény Csaba,Farkas Attila ,Csorba Gábor és Köböl Zsolt

A több mint száz éves múltra visszatekintő parádi önkéntes lánglovagoknak nyújtott támogatás a tűzoltószertár felújításához járul hozzá, melyet egy régi önkormányzati épületrészből alakítottak át – közölte Simon Sándor, az egyesület vezetője. A fennmaradó összeg a járműveik üzemanyag-, biztosítási- és alkatrészköltségeit segít fedezni. Az ünnepélyes átadáskor egy plusz jó hírt is kaptak Csontos Ambrus dandártábornoktól: egyesületük hamarosan egy Mercedes típusú szerkocsival gyarapodhat, tovább növelve ezzel a beavatkozások gyorsaságát.

Kép forrása: heves.katasztrofavedelem.hu

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt kép: pixabay (illusztráció)

A támogatott önkéntes tűzoltó egyesületek teljes listája:

Bélapátfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Verpelét Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Bodonyi Polgárőr Egyesület
Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport
Terpes Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Önkéntes Tűzoltó Egyesület Bükkszék
Parád Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Füzesabonyi Szent Flórián Tűzoltó Egyesület
Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szilvásvárad
Mezőtárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Gyöngyöshalász Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Polyák Sándor Tűzoltó Egyesület
Tiszanána Község Tűzoltó Egyesület
Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Gyöngyöstarján Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Vámosgyörk Tűzoltó Egyesület
Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Markaz
Horti Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület
Boldog Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Községi Tűzoltó Egyesület Jászszentandrás
Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jászivány
Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A pályázaton forrást nyert mentőcsapatok listája:

Kékes Kutató-Mentő Alapítvány
Abasár Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Agria Speciális Mentő- és Tűzoltó Csoport
Horti Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület
Kápolna Polgárőrség

Adatok forrása: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság