Teljes egészében megújul Eger egyik legfontosabb összekötő útja a HE-DO Kft. és a Penta Általános Építőipari Kft. jóvoltából. A Sas utca egészen más arcát mutatja majd: a beruházás után az új útpálya és kétoldali díszkövezett járda mellett zárt csapadékcsatorna és védett kerékpárút szolgálja az egriek közlekedését.

Az „Eger, Déli Városrész Közlekedésfejlesztése” elnevezésű projekt kivitelezői szerződését Habis László egri polgármester írta alá a közbeszerzési eljárásban nyertes HE-DO Kft. – Penta Álatlános Építőipari Kft. építőipari konzorcium képviselőivel, Sipos Zsolt és Pánczél Ottó Péter ügyvezetőkkel. Az uniós támogatású Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósuló beruházás bruttó 887,4 millió forintba kerül.

Az egri városházán tartott ünnepélyes aláíráson a polgármester kifejtette: föld alatt és föld felett is teljes lesz a megújulás a Kistályai úti csomóponttól a Széna térhez közeli vasúti átjáróig. A „faltól-falig” történő munkálatok eredményeként közmű-rekonstrukciót is végrehajtanak: generális javításokat végez a kivitelező a Sas utca alatt húzódó szennyvízcsatornán és kicseréli a gáz-leágazó vezetékeket. Felújítják az úttestet és a járdát, átépítik az út északi oldalán húzódó vízelvezető árkot, ami felett az úttesttől különálló kerékpárutat létesítenek. Az út mindkét oldalán jelentős mennyiségű parkolót alakítanak ki az adottságoknak megfelelően más-más műszaki megoldással.

A HE-DO Kft. képviseletében Sipos Zsolt ügyvezető osztotta meg az előttük álló munkálatok részleteit. Eszerint 780 méter hosszúságban újul meg a Sas út, egészen pontosan 7758 négyzetméternyi aszfalt kopóréteget építenek. A kerékpárút felülete 1484 négyzetméter tesz majd ki. Elmondása szerint szeretnék mielőbb elkezdeni a munkát, amire egyébként kereken egy év áll rendelkezésre. Sipos Zsolt azt mondta: ígéretet tesz arra, hogy 2019-ben elkészülnek.

Habis László emlékeztetett: korábban lakossági fórumokat is tartottak a beruházásról, amely az egész városnak fontos fejlesztést jelent. – Ez az egyik olyan út Egerben, amelyet szinte minden városlakó használ, és a turizmus szempontjából is egyfajta átkelő szakaszként működik – mondta a polgármester.

2018. december 13.

Kékes Online, Bodnár Ádám

Fotó: Gál Gábor