Megállapodást írt alá Szilvásváradon az Állami Ménesgazdaság, Jókai Mór általános iskola és az Egri Tankerületi Központ a lovaskultúra iskolai oktatásáról. Elméleti és gyakorlati képzést is kapnak a 3., 4. és 5. osztályos tanulók.

Felveszi pedagógiai programjába a lovaskultúra oktatását a szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola, így az érdeklődő 3., 4. és 5. osztályos diákok februártól az iskolai órarendjükbe illesztve tanulják majd a lovaskultúra és a lovaglás alapjait.

A megállapodás aláírása kapcsán Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a több ezer éves lovas kultúránk fennmaradása szempontjából nagyon fontos elhatározás született meg Szilvásváradon. A településen az lovas oktatás igénye mellé megfelelő feltételrendszer is társul: nemrégiben újult meg a fedeles lovarda, s a Lipicai Lovasközpont méltó helyszínt biztosít különféle lovas rendezvényeknek.

Fontos, hogy itt a lovaskultúrát értő és megélő generáció nőjön fel, hiszen a település neve és több mint 3 ezer éves lovas múltja kötelez.

Szilvásvárad a lótenyésztés és a génmegőrzés mellett a Pétervásárán elindított lovász-szakképzés gyakorlati helyszíne is. A ménesgazdaság és az önkormányzat folyamatosan együttműködik a lovas tradíciók megőrzése érdekében.  Az iskolai lovas oktatással újabb fontos lépést ettünk a Kincsem Nemzeti Lovas Programban foglaltak megvalósítása érdekében – fogalmazott a képviselő.

Kis Pap Zoltán, az általános iskola intézményvezetője elmondta: az együttműködés aláírása nagy öröm számukra, a gyermekek izgatottan várják, hogy iskolai keretek között lovagolhassanak, s ismerkedhessenek a lovas kultúrával. Az oktatás február 1-jén indul a Jókai Mór Általános Iskolában.

Szervezett keretek között, szakképzett oktatókkal indul majd a képzés Szilvásváradon, ahol a közelmúltban jelentős fejlesztések történtek a Ménesgazdaság és az iskola intézményrendszerét illetően is – hangsúlyozta Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ vezetője. A lovaskultúra élményszerű oktatása a mindennapos testnevelés kiegészítéseként szerepel majd a gyermekek órarendjében. A lovaglás nemcsak sport: szeretetre, tiszteletre, kitartásra és a felelős állattartásra is tanítja a diákokat. Természetesen reméljük, hogy a jövő nagy lovasai is köztük vannak – mondta Ballagó Zoltán.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online