Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely elnöke

A zsidó-keresztény együttélés történelme és pozitívumai – ezzel a címmel hallhatnak előadást az érdeklődők március 7-én a Kolping házban.

Az esemény előadója Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely elnöke lesz, aki úgy fogalmazott, közösségüket azzal a céllal hozták létre, hogy erősítsék a keresztény-zsidó párbeszéd pozitívumait, s bizonyítsák, hogy több az, ami összeköti a híveket, mint ami elválasztja. Hangsúlyozza, a mai kor embere előítéletei, vagy vélt és valós félelmei alapján olykor hajlamos tabutémaként kezelni a zsidóságot, s előadásaikon elsősorban az ismerethiányból épülő falakat szeretnék ledönteni. Mint mondja, ahhoz, hogy közös jövőt tudjunk építeni, meg kell ismernünk a közös múltunkat. Egyházi vezetők részvételével számos konferenciasorozatot rendeztek már az együttélés történetéről, s rendezvényeiken rendre jelen vannak a középiskolás korosztály képviselői is. „Nagy öröm számunkra, hogy a hallgatóság soraiban több kíváncsi, fiatal tekintetet is látunk, mi magunk is törekszünk arra, hogy minél több középiskolában szólhassunk a magyarországi keresztény-zsidó együttélésről.”

A március 7-ei előadáson olyan zsidó származású magyarokról is hallhatunk előadást, mint Korda Sándor, aki a világhírűvé vált magyar filmesek egyik legnagyobbika, vagy Rosenthal Móric, akinek nevéhez a magyar csárdás születése fűződik.

A rendezvényen köszöntőt mond Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, valamint Dr. Vejkey Imre, a KDNP képviselője.

2019. március 5.

Kékes Online, K. L.

Fotó: Czímer Tamás