Folytatódik a siroki Országh Kristóf Általános Iskola felújítása. A korábbi energetikai korszerűsítés után most mintegy 43 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg egy rég várt fejlesztés a napköziotthonos épületrészben.

A beruházás során kicserélték a nyílászárókat, a fűtési rendszert, és az elektromos hálózatot, szigetelték a külső homlokzatot, de megújultak a padlóburkolatok és a vizesblokkok is. Az épület ezzel nemcsak szebb és kényelmesebb lett, hanem gazdaságosabban fenntarthatóvá is vált. A támogatásból bútorokat és fejlesztőeszközöket, valamint a természettudományos tantárgyak oktatásához szükséges felszereléseket, s új padokat is beszereztek.

Az ünnepségen Horváth Márta, a hatvani Tankerület igazgatója elmondta: a siroki iskola 2013-ban került állami fenntartásba. A mintegy 10 ezer gyermek oktatásáért felelős hatvani tankerületben 1400 pedagógus dolgozik azért, hogy magas szakmai színvonalon, s a kor elvárásainak megfelelő környezetben oktathassák a fiatalokat. Az EFOP-4.1.3-17- Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése című projekt keretében a térség 18 intézménye újul meg, mely 5 ezer gyermek mindennapjait teszi komfortosabbá.

A felújított épület átadása előtt a település óvodásai és iskolásai adtak műsort március 15-e alkalmából. Tuza Gábor polgármester az ünnepségen kiemelte: a rendezvény egyszerre szól a múltról, a jelenről és a jövőről, s értékelnünk kell, hogy hosszú évtizedek óta békében, biztonságban és nyugalomban élünk. Úgy kell cselekednünk, hogy egyszer majd ránk is egyfajta hősként tekintsenek, az eljövendő nemzedék méltónak tartsa tetteinket. Saját elérhető eszközeinkkel mi is a jövőért, a szabadságért küzdünk.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kérdésünkre elmondta: a fejlesztés március 15-e előestéjén azt közvetíti felénk, hogy a hazaszeretet, a településhez és a szülőföldhöz kötődés mindig helyben kezdődik, s már a gyermekkorban kialakul. Ehhez természetesen a család mellett a pedagógusok felelősségteljes, elkötelezett munkája is feltétlenül szükséges.

Sirokban, ahol az elmúlt időszakban sikerült a legtöbb közintézmény felújítani, fontos előrelépések történtek a turizmus, a gazdaságfejlesztés, és a munkahelyteremtés terén is. A település a környék gazdasági centruma, 31 településéről járnak ide dolgozni. A két legnagyobb, helyben működő cég, a Mátrametál Kft. és a Ruag Ammotec együtt mintegy 700 főt alkalmaz.

2019. március 15.

Kékes Online, Burián Orsolya

Fotó: Kékes Online