Markaz község közvetlen közelében, viharos szél kíséretében, egy erős zivatarzóna vonult át – persze csak elméletben, nagyszabású gyakorlatot szervezett ugyanis a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége csütörtökön a településen. 

A feltételezés szerint Markaz község közvetlen közelében viharos szél kíséretében erős zivatarzóna vonult át, mely elérte az áramszolgáltató, a vízszolgáltató és a telekommunikációs szolgáltató üzemi területeit is. A kidőlt fák, leszakadt ágak miatt a település nagy részén az áramellátás akadozott, valamint a szennyvízkezelés sem volt megoldott. Egy fa rádőlt az áramelosztó épületre, valamint a vezetékekre is. A leginkább érintett terület az óvoda környéke és a Szent István park volt, előbbi udvarán több fa veszélyeztette a gyermekek biztonságát.

Az elméleti feladatmegoldásokon túl, konkrét beavatkozási elemeket is tartalmazott a gyakorlat. A hivatásos tűzoltók, az áramszolgáltató és telefonhálózat üzemeltető szakembereinek közreműködésével elvégezték a település leginkább érintett részén a veszélyes faágak eltávolítását, a vízszolgáltató pedig aggregátoros betáplálást végzett.

A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy begyakorolják azokat a mozzanatokat, melyek a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmére, a veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentésére, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozására, a közüzemi szolgáltatások folytonosságának mielőbbi visszaállítására irányulnak.

A gyakorlat során azt is modellezték, hogyan kell eljárni abban az esetben, ha szünetel a szennyvízkezelés, a telefon- és az internetszolgáltatás, valamint akadozik az áramellátás a településen. A felszámolásban résztvevő irányító és döntést előkészítő szervek és végrehajtó szervezetek, valamint az érintett közüzemi szolgáltatók vettek részt,  a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Markaz Község Önkormányzata, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság, a helyi Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az ÉMÁSZ Hálózati Kft., az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt.

Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, kirendeltségvezető a rendezvény zárásaként hangsúlyozta, hogy a közös beavatkozások, intézkedések megtételét hatékonynak, a szolgáltatókkal, az önkormányzattal és a társszervezetekkel való együttműködést példaértékűnek tartotta.

2019. március 29.

Kékes Online/Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: heves.katasztrofavedelem.hu