Egy-egy nyaralás közeledtével sokan feltesszük magunknak a kérdést, milyen naptejet vásároljunk. A leégés ellen azonban nemcsak a vakáció alatt szükséges védekezni, hanem akkor is, ha napközben kint tartózkodunk a szabadban, vagy csak sétálunk az utcán. Hatalmas a kínálat a boltokban, ezért utánajártunk, milyen szempontok alapján érdemes választanunk. Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyásszal arra keressük a választ, milyen a tökéletes naptej, s vajon létezik-e ilyen egyáltalán?

Milyen szempontok szerint válasszunk fényvédő krémet?

Bőrtípustól, napszaktól függően lényeges, hogy mekkora a faktorszáma a naptejnek. Hangsúlyozom, 11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlatos a napon tartózkodni, de ha muszáj, akkor az 50-es vagy az 50 pluszos fényvédő javasolt. Vannak olyan kozmetikai beavatkozások, amikor ettől jóval nagyobb fényvédelem szükséges. Gyermekeinket mindig ilyen magas faktorszámú termékkel kenjük be, de a felnőtteknél már 30 faktoros naptej is elegendő a délutáni órákban. Az anyajegyekre azonban mindig a nagyobb védelmet javaslom.

Hogyan hat a naptej a bőrre vagy akár a szervezetünkre?

A bőrünk a kiválasztó szervünk. Izzadunk, méregtelenítünk, nyomelemeket adunk le, s veszünk fel rajta keresztül. Bőrünkben képződik többek között a D-vitamin, s ha sok naptej van rajtunk, a vitamin azon keresztül nem tud megfelelően felszívódni. De a gyógyszerek, hormonkészítmények és káros anyagok is bejuthatnak bőrünkön át a szervezetünkbe. Az, hogy mi káros és mi nem, nem mindig egyértelmű. Készült egy vizsgálat, ami a naptejekben lévő anyagok vérbeli koncentrációját kutatta. Azt tapasztalták, hogy napi négyszeri használattal már magas lesz a vérben az érték a második napra. Hosszú távú szervezetre gyakorolt károsító hatás nem kizárt, de nem is ismert.

A fentiek ismeretében mivel teszek jót a bőrömnek? Mikor, hányszor kenjem be magam a naptejjel?

A naptej ugyan nem okozhat bőrdaganatot, de az UV igen. Az is tény, hogy fényvédelemmel tudunk védekezni ez ellen. Ezért nagyon fontos, hogy a kritikus időszakban ne tartózkodjunk a napon. A naptejet használni kell, de ésszel. Minél kevesebbszer, elegendő naponta kétszer. Véleményem szerint egy egész napos kint tartózkodás ideje alatt elég, ha mondjuk 10-kor, majd 16 órakor bekenjük magunkat. Amikor végeztünk a napozással vagy a napon tartózkodással, érdemes jó alaposan, meleg, szappanos vízzel, dörzsöléssel lemosni a bőrön maradt naptejet. Ne feledkezzünk meg a  folyadékpótlásról sem, a tikkasztó hőségben a víz mellett a jó hideg sör is jóleshet. Ne felejtsünk el méregteleníteni, erre kiválóan alkalmas egy jól behűtött sárgadinnye.

2019. június 30.

Kékes Online, K. B.

Forrás: Dr. Mangó Gabriella Facebook oldala