Berta Bence és Dani egy különleges testvérpár. Mozgássérültek, tanulási nehézséggel és értelmi fogyatékossággal élnek. Nehézségeik viszont azonnal enyhülnek, amint a zongora mellé ülnek vagy harmonikázni kezdenek. Akkor ugyanis gátak nélkül teljesedhetnek ki, melyben a zene ereje segíti őket.

Most olvasóink is megismerhetik őket, a megszokottól eltérő életüket és a zene csodálatos, lélekgyógyító szerepét. Aki ebben segítségünkre van: édesanyjuk, Kalcsó Dóra és Nádudvari Péter gyógypedagógus. Elsőként a fiúk édesanyja mesél Bencéről és Daniról.

Milyen nehézségekkel küzdenek a fiúk?

Mindketten mozgássérültek, Bence 28 éves, s az Értelmileg Sérült Fiatalok Napközijébe jár.  Dani szintén mozgássérült, tanulási nehézségei vannak, dyscalculia és dyslexia. Bencének korábban volt egy olyan időszaka, amikor a szorongásai miatt 8 évig kellett gyógyszert szednie, de ma már tünetmentes és teljesen kiegyensúlyozott az állapota.

Mikor és miért döntöttek úgy, hogy a zene a mindennapjaik része lesz?

Egészen kisgyermek koruk óta jelen van az életükben a zene. Bence jó ritmusérzéke korán megmutatkozott, a zongoratanulmányaiban szépen haladt, de a gyógyszeres kezelése miatt a visszaesett a teljesítménye visszaesett. Ma már egyre szebben játszik, sikerült visszaszereznie a képességeit és már kezd visszarázódni a kétkezes játékba is.

Dani második osztályos kora óta jár a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskolába, nyolcadik éve tanul zongorázni, rendkívül szorgalmas, nincs olyan nap, hogy ne gyakorolna. Harmadik éve pedig már harmonikán is játszik. Mivel a mozgási és tanulási nehézségek jelentősen leszűkítették a pályaválasztási lehetőségeket, Daninak egyértelműen ez a terület tudja biztosítani majd a jövőbeni boldogulását.

Ön, mint a fiúk édesanyja, hogyan látja, mennyire változtatta meg az életüket a zene szeretete?

A fiúk számára a zene nyújtja mindazt az örömöt, amit a többi fiatalnak a szórakozás, a sport, vagy bármilyen más időtöltés. Ebben kiemelkednek a kortársaik vagy sorstársaik közül, ami az önbecsülésüknek nagyon jót tesz. Nincs olyan nap, hogy ne zenélnének. Szeretik megmutatni magukat, szórakoztatni és lenyűgözni a közönségüket. A zenei műfajokban egyáltalán nem válogatósak, bármilyen stílusú darabot örömmel tanulnak. Daninak most a ragtime jelenti a legújabb kihívást, s önállóan gyakorol egy ilyen nehéz műfajban is.

Dani, Bence és Péter (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Mi a testvérpár célja, terve a jövőben a zenével?

Dani jövőre érettségizik és nagy álma, hogy szórakozató-zenész szakra jelentkezzen. Bízunk benne, hogy felvételt nyer, hiszen rendkívül sokat dolgozik, ez illik hozzá, bízom benne, hogy sokaknak tud majd örömet szerezni. Bence pedig azt reméli, hogy a napközi Gyöngyszem zenekara újra összeáll, és ott billentyűsként juthat szerephez.

A fiúk támogatója Nádudvari Péter gyógypedagógus, őt is megkérdeztük a találkozásukról, közös munkájukról.

Hogyan ismerte meg a testvérpárt?

A fogyatékossággal élő gyermekeket, fiatalokat támogató Könnyek Helyett Alapítvány rendezvényein, közel 20 éve. Dani példaértékű szorgalmával küzdi le az akadályait, zeneiskolában tanul zongorázni és zenekarban is játszik. Kitartó, precíz és következetes.  Emellett harmonikázik is, Szász Szabolcs harmonikaművész és -tanár a mestere a hangszeren. Szeretné, ha a zene a későbbiekben is meghatározó szerepet tölthetne be az életében: örömmel koncertezne mind szólóban, mind zenekarral, szívesen foglalkozna gyermekekkel is. Zenélt már óvodában, s igen nagy sikert aratott, példaképe nem más, mint Havasi Balázs. Ami Bencét illeti, volt már tagja értelmi fogyatékos fiatalokból álló zenekarnak is, jelenleg pedig egy speciális módszer segítségével folytatja zenei tanulmányait. Sok dalt és stílust ismer, rendkívül muzikális. Rengetegszer felléptünk együtt, “háromkezeseket” játszunk, én vagyok a kíséret, ő a dallam. Az elmúlt hónapokban a kétkezes játéka is sokat fejlődött, így egyedül is zongorázott már egy rendezvényen.

Hogyan segített a fiúk mindennapjain a zene?

Több képességet, készséget fejleszt, önkifejezési eszköz, s nem utolsó sorban kiválóan oldja a feszültséget. A társadalmi elfogadottságukat, integrációjukat is nagyban elősegíti.

Bence és tanára, Péter (Fotó: Fábián Gábor, www.osvenyfilm.com)

Hol mutatták már meg tehetségüket, és hol lesznek láthatóak a közeljövőben?

Sok alkalommal léptek már fel a legkülönfélébb helyeken és rendezvényeken. Városukban, Gyöngyösön különleges hagyományt teremtettek a zenei ambícióik kibontakozását támogató édesanyjukkal együtt: évente szerveznek egy meghitt hangulatú, egyedi koncertet a barátaiknak, ismerőseiknek, a helyszín pedig a házuk udvara. A két fiú számára mind a fellépések, mind az azokra való felkészülés nagy örömöt jelent. Szívesen tesznek eleget a felkéréseknek, ezzel is bizonyítva, hogy nemcsak az ép embertársaik képesek minőségi produkcióra. A jövőben is részesülni szeretnének abból a közös kincsből, amit a kodályi elv is megfogalmaz: Legyen a zene mindenkié!

 

2019. június 28.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Barakonyi Szabolcs, Kalcsó Dóra, Fábián Gábor