A Heves Megyei Közgyűlés idén is a Telekessy István területfejlesztési kitüntető díjjal ismerte el azokat, akik Heves megye területfejlesztésében, vidékfejlesztésében példamutató, kiemelkedő eredményt értek el.

Heves Megye Közgyűlése a 2019. április 26-ai ülésén döntött a díjazottakról, akik június 28-án, a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint a grémium alelnökétől, Tóth Csabától vehették át a kitüntetéseket.

Telekessy-díjat kapott Gál Erzsébet, Besenyei András, de elismerésben részesült a ZF Hungária Kft., valamint a Tóth és Tóth pincészet.

Besenyei Andrást Horváth László, Gyöngyös és térsége országgyűlési képviselője terjesztette fel a díjra. A kompolti gazda 1985-ben kezdett magánvállalkozásba, kazánkészítéssel, fűtésszereléssel és esőcsatornák gyártásával foglakozott. Cégét, a Csepeli Csatornagyártó és Forgalmazó Kft.-t sikerre vitte, 2000-ben ez volt hazánk egyik legnagyobb ilyen profilú üzeme. Mezőgazdasági tevékenységet 1992 óta folytat, s a beszédes nevű Teremtő Kft. az elmúlt időszakban meghatározó tényezővé vált, jelenleg 2000 hektáron gazdálkodnak, kalászosakat és olajos magvakat termesztenek és tárolnak. Éves forgalmuk mintegy 1,1 milliárd forint. A környékbeli gazdáknak gyors és minőségi tárolási szolgáltatásokat nyújtanak, naponta akár 100 járműnyi gabona átvétele és betárolása is megtörténik a telephelyen, ahol a legkorszerűbb, 21. századi gépek és eszközök segítik a munkát, gyorsítják a betakarított gabona útját a vevőhöz. Besenyei András azt vallja, a mezőgazdaság kockázatos műfaj ugyanakkor, ahogyan ő fogalmaz: nem lehet elmondani, mennyire szép munka. Saját magát „földhöz ragadtnak” és „földön járónak” nevezi, ezzel is kifejezve bensőséges kapcsolatát a természettel, az anyafölddel.

Besenyei András (balra) és Horváth László országgyűlési képviselő

Cégeiben jelenleg 35 főt foglalkoztat, s igyekszik a helyi ifjúságot is megismertetni a munkával. Besenyei András a tanya és a munka világában nőtt fel, az onnan hozott emberi értékekre támaszkodva küzdötte fel magát a térség meghatározó vállalkozójává. A társadalmi felelősségvállalás tekintetében is élen jár: jelen van jótékonysági eseményeken, adakozásokon és igen széles körben támogat civil kezdeményezéseket is.

Besenyei András Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől veszi át a kitüntetést

Gál Erzsébetet Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Tóth Csaba, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Csík Balázs és Kómár József, a Heves Megyei Közgyűlés képviselői terjesztették fel a díjra.

Gál Erzsébet, egyetemi tanulmányait követően a megyében, Hatvan városában kezdett el dolgozni. Azóta is ott él családjával együtt. 2010 októberétől 2015 júniusáig Hatvan Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának gazdasági főtanácsadójaként részt vett Hatvan város fejlesztési stratégiájának kidolgozásában és megvalósításában. 2015-ben a Bosch logisztikai központ megvalósításának előkészületeiben aktívan közreműködött és ezen tevékenységet tovább folytatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársaként. Részt vett a Hatvan és Térsége csatornafejlesztési projekt megvalósításában, annak gazdasági elszámolásában. Továbbá a Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás uniós fejlesztésének előkészítésében.

Gál Erzsébetnek Tóth Csaba alelnök adja át a díjat

A hulladékgazdálkodási projekt folytatásaként a Zagyva Környéki Hulladékgazdálkodási Társulás keretében a további fejlesztések előkészítésében és lebonyolításában is részt vesz. 2010 júniusától az Észak-magyarországi Fejlesztési Tanács tagjaként közreműködött annak munkájában, hozzájárulva a térség fejlesztéséhez. 2015-ben, az NFM munkatársaként részt vett a KEOP és KEHOP pályázati kiírások előkészítésében, majd segítséget nyújtott annak megvalósításában a pályázatok lezárásáig. Gál Erzsébet az NFM által kidolgozott Otthon Melege Programban is munkálkodik, mely segíti a lakosság energiaracionalizálását új innovatív megoldások használatával a háztartásban.

Elismerésben részesült a ZF Hungária Kft. is, melyet Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő jelölt a díjra. A kitüntetést Őszi Csilla ügyvezető vette át.

Az egri cég anyavállalata, a német ZF Friedrichshafen AG a világ legnagyobb járműipari vállalatai közé tartozik. Egri telephelye manuális, automatizált és automata sebességváltókat gyárt a világpiacra. Termékeiket többek között a Renault, Volvo, Iveco, MAN, és a Volkswagen számára értékesítik. Vevőik teherautókba, buszokba, és kis haszongépjárművekbe építik be ezeket. A német óriáscég egri gyára az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, amely több mint két évtizede települt Egerbe.

A ZF Hungária Kft-t Őszi Csilla ügyvezető képviselte

2018-ban „Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata” díjat vehette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől és Ésik Róberttől, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökétől az egri ZF Hungária Kft. két ügyvezetője, Őszi Csilla és Markus Schleier. 2018-ban egy nagyszabású beruházás keretében új üzletág kiépítése történt. A nemzetközi járműpiacra készülnek a ZF 8HP típusú automata sebességváltók. A 40 ezer négyzetméteres, 2017-ben elkezdett új üzemcsarnok építése a tervezett ütemben haladt és 2018-ban átadásra került. A világpiacon vezető autóipari cég 31 milliárd forintból indította el nyolcsebességes automata sebességváltók gyártását. A magyar állam 6, 7 milliárd forintos támogatást nyújtott a munkahelyteremtő fejlesztéshez. Az egész világon jegyzett világcég kiváló helyszínt választott, amikor eldöntötte, bővítve eddigi termelését újabb tízmilliárdokat fektet be egri üzemének fejlesztésébe.

A fejlesztéssel a város legnagyobb ipari beruházása valósult meg, aminek következtében közel nyolcszáz munkahely létesült, ami több ezer család mindennapi életét határozza meg. Ez a beruházás világosan mutatja, hogy a világ legnagyobb, legversenyképesebb és leggyorsabban fejlődő vállalatai úgy tekintenek Magyarországra és Egerre is, mint ahová érdemes befektetni. A fejlesztés eredményeként évente 150 ezer nyolcsebességes automata sebességváltó készülhet el, ám ez a kapacitás a tervek szerint néhány éven belül 500 ezerre emelkedik, újabb munkahelyeket teremtve a régióban. A ZF Hungária jelenleg nem kevesebb, mint 44 százalékos hazai beszállítói aránnyal dolgozik. A cég filozófiája, hogy társadalmilag elkötelezettek legyenek Heves Megyéért és Egerért. Mindig olyan célt igyekszenek támogatni, ami sok ember életminőségét javítja.

A Tóth és Tóth pincészetet Szűcsné Major Ildikó, a Heves Megyei Közgyűlés képviselője terjesztette fel a kitüntetésre. A díjat Egyedné Tóth Anita, valamint Tóth Tamás vette át.

A kezdetben családi munkával és összefogással üzemeltetett kis gazdaság az azóta eltelt több mint 30 évben folyamatosan fejlődik, növekszik. 2016 végén elhunyt alapítójuk, Tóth József után a következő nemzedék vette át és viszi tovább az örökséget. Lánya, Egyedné Tóth Anita vezeti a vállalkozást, szakmai részről fia, Tóth Tamás irányítja a borászatot, veje, Egyed László pedig a szőlő- és szőlőoltvány termesztést.

A Tóth és Tóth pincészet képviseletében Egyedné Tóth Anita, a vállalkozást vezetője, valamint Tóth Tamás, a borászat irányítója vette át az elismerést

A szőlőoltvány előállításától a szőlő telepítésén, törzsültetvények, vad alanytelepek fenntartásán keresztül maguk dolgozzák fel a termést és értékesítik borainkat. Szőlőoltvány iskolájukban évente kb. 400.000 oltványt állítanak elő. Évtizedek óta részt vesznek az ország szőlészeti kutatóintézeteinek klónkísérleteiben, számos elismert szőlőbirtoknak és nagy borászatnak állítják elő a szőlőoltványt. Mára már a kistérség egyik legnagyobb mezőgazdasági munkaadójává váltak. Számos eredménnyel büszkélkedhetnek. Egyed László 2018-tól a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke, ahol Molnár Ákos elnökkel együtt a magyar szaporítóanyag és szőlőfajták ismételt előtérbe kerülésének ügyéért dolgozik. Boraikat megmérettették már számos borvidéki, országos és nemzetközi versenyen. Több ízben elnyerték már a Heves Megye Bora, az Egri Borvidéki Borverseny kategória győztese címet. Gazdaságuk – a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince – az Egri Borvidéken található. A majd’ 40 ha-os szőlőültetvényük, mely Aldebrő és Feldebrő községek határaiban találhatók, a világi és az őshonos szőlőfajták otthona. A több mint 500 éves műemlék pincéjük Kompolton található, az Ágnes-Kertben. Fehér és vörös fajtákat egyaránt termesztenek. Fő fajtájuk a Hárslevelű, a Sauvignon, a Szürkebarát és Olasz rizling fajtákból rendelkeznek nagyobb területtel, de megtalálhatóak olyan különlegességek is, mint a Sárga Muskotály vagy a Kabar. Vörös szőlőkből nagyobb területen található Pinot Noir, Blauburger, Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon. Nagyobbrészt Aldebrő, kisebb részt Feldebrő határában fekvő szőlőültetvényeik mindegyike saját telepítésű, a legidősebb 24 éves. Birtokukon 40 szőlőfajta 80 klónja található meg.

Pincéjük Kompolton található, 6 kilométerre Aldebrőtől. Az egykori Grassalkovich, majd Károlyi családok tulajdonában lévő műemlék pincében az elmúlt években modern szőlőfeldolgozót és borászatot építettek ki. Jelenleg is folyamatosan fejlesztenek, így a pince a látogatók előtt egyelőre zárva tart. Közeli terveik közt szerepel, hogy borkóstolóval és étkezéssel egybekötött pincelátogatásokat szerveznek.

 

2019. június 28.

Kékes Online

Fotó: Lénárt Márton