Mátrafüredet a Mátra déli kapujaként is emlegetik, ugyanis Gyöngyös felől itt találkozunk először a Mátra igazi arcával. Ahhoz, hogy a Mátrában valami szépet lássunk, nem kell messzire mennünk, ugyanis már Mátrafüred és közvetlen környezete is telis-tele van természeti szépségekkel. A napokban a település parkjában jártunk, ahol most a legszínesebb az ősz palettája. Mutatjuk a megigéző szín kavalkádot.

Mátrafüred a lehetőségek tárháza. Számtalan túraútvonal indul innen Sástó, Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Szalajkaház és Lajosháza, Pálosvörösmart és a Sár-hegy irányába. Az éhes vándorokat éttermek és vendéglátóhelyek sora várja, az extrémebb kikapcsolódást kedvelők számára pedig high tech elemekkel színesített túrabázis is található itt. A település ismert, hangulatos parkja közkedvelt közösségi színtér: a játszótérrel, sportpályával rendelkező zöld terület a kikapcsolódni vágyók tucatjait vonzza ide. Nem csak a településen élők keresik fel szívesen, de a szabadidejüket a Mátrában töltők is előszeretettel látogatják. A padokon megpihenve mindig jólesik egy pihentető napfürdő, egy kis relaxáció, olvasás, társalgás az ismerősökkel vagy egy frissítő séta a színes lombkoronájú fák őszi árnyékában.


A park uralkodó növényei a hársfák, melyek megkapó, hangulatos fasorokat alkotnak az erdősáv és a 24-es főút közötti területen. A hársfáknak nem csak a különlegesen aranyló leveli okozhatnak örömöt az itt sétálók számára, de az avar sajátos, kicsit édeskés illata is hozzátesz az ősz szépségeihez.

A hársfa-sorok között találjuk a nemrégiben felújított Keresztelő Szent János templomot, melyet a helyi köznyelv egyszerűen csak mátrafüredi templomként emleget.

A Keresztelő Szent János templom

Hajdanán, valamikor az 1300-as években itt pálos kolostor állt, ennek helyére épült 1766-67-ben a ma is látható templom, mely a barokk stílus jegyeit hordozza magán. Régi feljegyzések szerint hálatemplomnak épült, mivel a pestisjárvány elkerülte az akkor még Bene néven ismert települést. A kápolna előtt álló kőkeresztet 1833-ban emelték.

Az 1833-ban állított kőkereszt

Egy kis történelem: Mátrafüredet egykor Benének, Benepusztának és Beneváraljának is nevezték, Bene vitézre és az ő várára utalva, melynek romjai ma is fellelhetőek a településtől északra, a Benevár-bérc erdeiben. Ez az erődítmény, és a köré épült település, a középkor során az egyik legfontosabb jelentőséggel bíró objektum volt a Mátravidéken mind hadi, mind gazdasági szempontból. A török időkben a település – számtalan sorstársával együtt – elnéptelenedett, majd az 1700-as években létrehozott kallók, azaz a posztóverő malom-rendszer hozott újbóli felvirágzást. Az 1887-ben megalapított Mátra Egylet egyik központja lett Mátrafüred, mely új nevét Ótátrafüred mintájára nyerte el, azóta is a mátrai turizmus egyik fontos elemét képzi.

A legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban még 20 °C feletti maximumokkal élvezhetjük az októberi indián nyarat, így mindenképpen érdemes útnak indulni és felkeresni, megcsodálni a Mátra nyújtotta szépségeket. Jó utat, kellemes pihenést, szép időt kívánunk!

A közkedvelt park minden évszakban hangulatos

2019. október 22.

Kékes Online, Demecs Norbi