Fotó: www.paradfurdo.hu

Nem meglepő, hogy a parádi gyógyvizet is hamarabb találták meg az állatok, mint az emberek. A nyájaikat legeltető pásztorok észrevették, hogy állataik, akármilyen szomjasak is, otthagyják a mezőkön fakadó forrásokat, s mindig egy-két megszokott forráshoz sietnek. Később maguk a pásztorok is megkóstolták ezt a vizet, és lassanként elterjedt a csevice híre. Ismerjük meg a vizek történetét, és jótékony, gyógyító hatásukat!

Parádsasvárra beérve rögtön szembeötlik az Ybl Miklós tervezte Ivócsarnok. Az ÉLPAK Zrt.. tulajdonában lévő palackozó üzem területén található a Csevice I. forrás, amely a kék címkés Parádi kénes gyógyvizet adja. A forrás fölé 1827-ben ivócsarnokot építettek, mellette pedig fürdőház épült. 1881-ben lebontották a régi fürdőépületet, s helyébe a hatalmas park közepén a Károlyi család reneszánsz stílusú kastélyt építtetett Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyt „Sasvárnak” nevezték el, innen kapta a helység a mai nevét. 1892-ben szintén Ybl Miklós tervei alapján építették fel a pagodaszerű, színes majolikával fedett palackozóhelyiséget.

A parádi gyógyvizekről a magyar orvosi világ a 18. század derekán szerzett tudomást, Bél Mátyás, pozsonyi professzor 1735-ben már említette a parádsasvári kénes savanyúvizet. A parádi gyógyvizek tulajdonképpeni felfedezése 1763-ban történt, amikor Markhot Ferenc, Heves megye tiszti orvosa részletes leírást közölt róluk. A parádsasvári csevice források vizeinek első vegyelemzését dr. Kitaibel Pál végezte 1798-ban, majd 1827-ben prof. Meissner pontosabb vizsgálatnak vetette alá e forrásokat.

A parádi kénhidrogénes savanyúvíz vulkáni utóhatások terméke. A kénes gyógyvizet több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Két órával étkezés előtt fogyasztva az alkalikus gyógyvíz csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt, vagy után fogyasztva azonban fokozza azt. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek, valamint savhiányos gyomor- és bélhurut gyógyítására attól függően, hogy étkezés előtt, közben vagy után fogyasztjuk.

A kénes gyógyvíz elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. A légzőszervek idült hurutos állapotainál igen kedvezően hat nyákoldó, köptető hatása miatt. A gyógyvíz hatására a hörgőkben fokozódik a váladék kiválasztás, ezért a dohányzás okozta idült hörghurutban is ajánlott fogyasztása. Vizelethajtó hatásának köszönhetően értékes szerepet játszik a vesekőképződés megelőzésében, a vesemedencék és húgyutak tisztításában. A kénes ivókúrák során kén rakódik le az ízületi porcokban, ez az oka annak, hogy mozgásszervi betegségek kezelésében kedvező hatást tapasztaltak a Csevice-vizes ivókúra alkalmazásával.

Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, másnapos állapotban fogyasztva pedig enyhíti, ill. megszünteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit.

A gyógyvíz mellett mindenképpen szólni kell az ásványvizekről. Ma már mind többen ismerik fel az ásványvíz fogyasztását. A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, aránya azonban az életkor előrehaladtával csökken. Míg a csecsemő szervezete 80 %, a felnőtt emberé 60 %, addig az idősek szervezete már csak 50 % vizet tartalmaz.  Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik. Az elfogyasztott víz az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző szervekben, szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat, és egyúttal felveszi és továbbviszi az anyagcseretermékeket, ezzel méregtelenítve a szervezetet.  Normális körülmények között testünk szomjúságérzettel jelzi, mikor van szüksége folyadékpótlásra. De ne várjuk meg míg a szervezet szomjúságot jelez, gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről.

PARÁDI szénsavval dúsított ásványvíz

A forrás napi vízhozama korlátozott, ezért olyan értékes a nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos ásványvíz, mely gazdagon tartalmazza a mélységi kőzetek élettani szempontból nélkülözhetetlen sóit, nyomelemeit, ezért a szomjoltás mellett ásványi anyagokkal telíti a szervezetet. A parádi ásványvíz a kastély udvarán található Csevice II. forrásból származik. A XIX. sz. végén a Vadakorma patak szabályozásakor Prihoda főkertész a Károlyi kastély mellett dinamittal robbantott és eközben csevicét talált. Ez a forrás kapta később a Csevice II. nevet. Az 1903-ban kialakított kút a Károlyi birtok tartozéka volt, s feltehetően csak időszakonként, helyi fogyasztásra használták. Az üzemeltető vállalat 1969-ben úgy döntött, hogy 1970-től a forrás vizét parádi szénsavval dúsított ásványvízként palackozza.

Rendkívül alkalmas a folyadék- és sóveszteség gyors pótlására. Mivel az ásványvíz bőven tartalmazza nemcsak a kalciumot, hanem a szervezetben annak beépítését segítő egyéb mikroelemeket (fluor, stb.) is, így serdülőkorban elősegíti a csontok és fogak képződését, illetve megakadályozza azok pusztulását, ritkulását (terhesség, idős kor). Étkezés közben, kortyonként fogyasztva, csökkenti a savhiányos gyomor- és bélpanaszokat. Segíti a tápanyagok felszívódását és a szervezetben történő jobb hasznosítását. Serkenti a nyál- és gyomorsav-elválasztást, melynek következtében javítja az étvágyat.

Aqua Friss ivóvíz

A hat mátrai forrás (Zsó, Ágnes, Sándor, Andor, Erzsébet, Zoltán) összegyűjtött vizéből készült termékek fogyasztásával gyorsan pótolhatjuk a szervezet folyadékveszteségét, alacsony (300 mg/l körüli) ásványianyag-tartalmuk miatt a szervezet demineralizációjára, azaz méregtelenítésére kiválóan alkalmasak.

Végül, de nem utolsó sorban a mátrai forrásvizekből készült, Aqua Oxigén Plusz oxigénnel dúsított ivóvíz hétszer több oxigént tartalmaz, a városi vizek, egyéb palackozott vizek és üdítő italok oxigén tartalmához képest. A módszer titka abban áll, hogy az ivóvizet kombinálják az oxigénnel, két létfontosságú elemet vegyítve össze. A természetes mátrai források összegyűjtött vizét egészségügyi tisztaságú molekuláris oxigénnel dúsítjuk. Mivel az oxigénnel dúsított víz serkenti a sejtek anyagcseréjét, segítséget jelenthet a fölös kilóktól való megszabadulásnál. Sportolókon végzett kísérletek szerint az oxigénnel dúsított forrásvíz növelte a vizsgáltak teljesítőképességét, csökkentette a terhelés maximumában mért pulzusszámot, a teljesítmény növekedése ellenére a vér tejsavszintje mérséklődött. Mindezek a kedvező élettani hatások akkor lépnek fel, ha rendszeresen, lehetőleg naponta iszunk megfelelő mennyiségű oxigénnel dúsított vizet, amelynek semmilyen káros mellékhatása nincs, nem doppingszer, és mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható.

A Medaqua Kft. kínálatában szerepel még négy gyógyvíz, amelyek forrásai a Mátrán kívül találhatók, a Ferenc József és a Hunyadi János, melyek fő összetevői a glaubersó és a keserűsó. Ezeknek a vizeknek lelőhelye Budapesten található, a 11. kerületben. A Mira glaubersós gyógyvíz, valamint a Mira baby gyermekgyógyvíz lelőhelye ezzel szemben Tiszajenő és Jászkarajenő között terül el.

Hunyadi János és Ferenc József vizek

Érdemes röviden szólni a Ferenc József és Hunyadi János vizekről, valamint a Mira és Mira Baby gyógyvízről  is. Az 1863 óta ismert Hunyadi János gyógyvíz két fő alkotója a glaubersó és keserűsó.

A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak. A gyógyvíz hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is. A gyógyvíz étkezések után fogyasztva gátolja a zsírok és fehérjék felszívódását ezért fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen is alkalmazható.

A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg. A keserűsó kedvező hatására vonatkozóan már több mint száz évvel ezelőtt jelentek meg cikkek különböző orvosi közlönyökben, amelyek ismeretében a múlt században és e század első felében sok orvos alkalmazta előszeretettel a Ferenc József gyógyvizet bizonyos betegségek kezelésében, gyógyításában. A Ferenc József keserűvíz elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas.

Érdekesség, hogy a Ferenc József keserűvíz lelőhelye Budapesten a XI. kerületben található, Őrmezőn és története a Hunyadi János gyógyvíz történetére vezethető vissza. A Hunyadi János gyógyvíz sikerén felbuzdulva az 1860-1870-es években a Saxlehner András telkével szomszédos telkek tulajdonosai is kutakat ásattak és különböző neveken szintén keserűvizet palackoztak. A számos telep közül ekkor egyedül a Hirschler Mór által alapított Ferenc József telep alkotott egy nagyobb egységet. A konkurencia csökkentése érdekében a Saxlehner cég 1893-ban az elszaporodott kutak nagy részét felvásárolta és a belőlük nyert keserűvizek palackozását beszüntette. Máig csak a Ferenc József keserűvíz maradt fenn közülük.

A Mira gyógyvizet az 1920-as évek elején Jászkarajenő határában, kutatás közben találták meg, ahol azután rövid időn belül megindult a gyógyvíztermelés. A Mira glaubersós gyógyvíz mérsékelt keserűsótartalma enyhe hashajtó, béltisztító hatású. A  Mira víz eredményesen alkalmazható fogyókúra kiegészítésként, melynek hatására nemcsak fogyás következik be, hanem az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség és magas vérzsír szint csökkenése is elérhető.

2019. november 5.

Kápolnai Nagy Ágnes