Tizenöt évvel ezelőtt indult útjára a markazi Boros-Toros program, amit minden évben december 29-én rendeznek a település határában álló Szent István parkban. Holló László, Markaz polgármestere érdeklődésünkre elmondta, több újdonsággal is frissítették a programot. Első alkalommal hirdették meg a kolbásztöltő versenyt, amire nem várt érdeklődés mutatkozott, tucatnyi csapat méri össze erejét. Ehhez három kiló friss kolbászhúst biztosít az önkormányzat, illetve a sütéshez a tűzhelyet is. A díjazásnál a kolbászok íze mellett figyelembe veszik a tálalást és természetesen a kreativitásért is elismerés jár.

A program ebéd után, 13 órától indul, a kora délután a gyerekeké, népi játszótér mellett az Alma együttes műsora várja őket, a vidámságról bohócok gondoskodnak. Délután a helyi Örökifjak Dalosköre hangol az esti programra, mellettük a Szenior Tánccsoport lép fel. A hagyományoknak megfelelően 17 órakor gyújtják meg fel a máglyát majd tűzzsonglőrök színesítik a rendezvényt. 19 órától Wolf Kati áll majd a színpadon, ezt követően pedig már a szilveszterre hangolhatnak az érdeklődők, a Focus Band közreműködésével lesz zene és tánc.

A program alatt kisvonat viszi körbe a településen a látogatókat, akiket visszatérve a Szent István parkba hurka, kolbász és toros káposzta vár majd. Természetesen a tea és puncs mellett a markazi borok sem hiányozhatnak a kínálatból. Érdemes regisztrálni érkezéskor, mert óránként tombolasorsoláson találnak gazdára az egyelőre még meglepetés nyeremények.

Holló László elmondta, jövő év elején értékelik majd a programot, a tervek szerint 2020-ben új időpontban rendezik meg az eseményt. Az állandó december 29-e helyett a két ünnep közötti hétvégét célozzák meg, ezzel is növelni szeretnék a rendezvény látogatottságát.

December 29-én tehát irány Markaz, aki pedig kirándulni is szeretne, azoknak is több lehetőséget kínál a település. A markazi tavat kényelmesen körül lehet sétálni, több pontjáról nagyon szép kilátás nyílik a településre. A programra bő egy órát érdemes tervezni, kiindulópontunk a Szent István parktól mindössze pár lépés. Akiket inkább egy kisebb túra vonz, azoknak a Markazi vár maradványaihoz érdemes sétálni, ami a falu központjától 1,5 km-re északnyugatra a 460 méter magas Várbérc déli oldalán található. Jelzett turistaút vezet ide, falmaradványoktól gyönyörű kilátás nyílik az egész környékre, jól látható a hegyek, szőlők és a gyümölcsösök által körülvett község. A várat feltehetően az Aba-nemzetség Kompolthy-ágából származó II. Kompolt Pál nevű fia építtette az 1270-80-as években. Oklevelekből ismert első ura Kompolti Imre, a későbbi siroki várnagy volt, fénykorát az 1200-as évek végétől 1421-ig élte.

Természetesen Markazon járva érdemes bekukkantani László Gyula patkolt tojás kiállításába is, ez egyébként a tókerülő sétánkba is kényelmesen beilleszthetjük.

Az előrejelzés szerint télies idő lesz, bár az elmúlt tizenöt évben sem riasztotta el a vendégeket az időjárás. Személyes élményem, amikor az első rendezvények egyikének reggelére hatalmas hópaplan borította Markazt, külön élmény volt a szűz hóban a várromhoz sétálni. Volt persze, amikor sárban dagonyáztunk, sőt, volt olyan is, hogy a disznóvágás főszereplője egyszerűen meglógott az eseményről… Sorsát persze nem kerülhette el, ma már a helyi legendárium része ez is.

 

2019. december 27.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes