Szántó László, az Axis Bentonit Kft. ügyvezetője

A természetben létezik egy különleges anyag, a bentonit, amit már az egyiptomiak is használtak, majd az ókor orvosai is alkalmazták gyulladáscsökkentő hatása miatt, sőt, külső használatáról is találni feljegyzéseket. Nagyot kell ugornunk időben, egészen 1898-ig szaladunk előre, ekkor született meg a mai neve a felfedezése helyéről, az Amerika Egyesült Államokban található Fort Bentonról. De mi is a bentonit, amit már az ókoriak is használtak? Ezzel kezdtük beszélgetésünket Szántó Lászlóval az Axis Bentonit Kft. ügyvezetőjével.

A bentonit az agyagnak egy fajtája, aminek több változata is létezik, attól függően, milyen domináns elemek találhatók benne. Természetes képződmény, az agyagásványok csoportjához tartozik. Leggyakrabban vulkáni hamu vízzel alkotott elegye alkotja. Bentonit lelőhelyek világszerte találhatók olyan helyeken, ahol vulkánkitörések fordultak elő. Az összes elem, amely az ember kémiai összetevőit is alkotja, megtalálható az agyagban. Gazdag ásványianyag-tartalma, és fizikai, kémiai sajátosságai teszik különlegessé. A legjelentősebb kémiai elem az alumínium-szilikát, amelyet több mint 40 féle nyomelem és ásvány kísér (vas, kalcium, magnézium, kálium stb.). Az agyagok alkotóelemei állandók, de arányuk változhat kitermelési helytől és típustól függően.

Sokunk számára hangzik ismeretlenül a bentonit, már tudjuk összetevőit, ám ennél sokkal fontosabb kérdés, tulajdonképpen mit tud ez az anyag?

A felhasználása rendkívül sokrétű, használják az építőiparban vízszigetelő hatása miatt, de például a hadiipar is alkalmazza a radioaktív sugárzás eltüntetésére a megkötő hatása miatt. Számos további iparág használja, mi azonban a kezdetektől elkötelezettek voltunk abból a szempontból, hogy úgy gondoltuk, egy ilyen értékes anyag különleges bánásmódot igényel.

Mielőtt erről beszélnénk, felmerül a kérdés, hogyan talál rá valaki egy ilyen különleges anyagra?

Érdekes történet ez, egészen a 1980-as évekig kell visszanyúlnunk az időben. Villamosmérnök végzettségem van, Istenmezején, a bentonit bányában dolgoztam, majd később bányászati végzettséget szereztem, és bányavezetőként talált a rendszerváltás. Innen a következő jelentős dátum 2005, ebben az évben kezdtük meg a saját bányában található bentonit feldolgozását. Gyakorlatilag a nulláról indultunk, Erdőkövesden van a vállalkozásunk, amit kezdetben mindössze öt ember alkotott, ma már mintegy negyvenen dolgozunk. Pétervásárán található a központi irodánk, és ebben az évben egy zöldmezős beruházás keretében egy 1224 négyzetméteres csarnokot építünk a város külterületi részén. Itt gyártjuk majd a kozmetikumokat, mint a tusfürdők, samponok, és különböző krémek.

Hosszú folyamat eredményeként tavaly kapták meg a gyógyiszap minősítést, ami komoly lépés piacaik bővítéséhez. Honnan jött az ötlet? Hiszen a cég fő profilja a macskaalom gyártás volt.

Kanyarodjuk itt vissza ahhoz, a kezdetektől fontosnak tartottuk, hogy a bentonit gyógyhatását kiaknázzuk és minél szélesebb termékkörben használjuk. Ez 2011-ben kezdődött valójában, amikor mintegy ötven embernek kipróbálásra adtunk általunk fejlesztett kéztisztító hatású súrolószert. A Vim súrolót mindenki ismeri, ezt szerettük volna kiváltani egy agyag őrleményből készített tisztítószerrel. A visszajelzésekből kiderült, nagyon jól tisztít, és mivel a víz lúgossá válik az anyag által, ezért a zsíroldó hatása is jó. Mellékszálnak tűnt akkor, amikor olyan visszajelzések érkeztek, ha ezzel mosnak kezet, nem kell bevenniük az ízületekre szedett gyógyszereket. Mivel mi nem értünk ehhez, a Semmelweis egyetemhez fordultunk, ahol tesztekkel igazolták, hogy gyulladáscsökkentő hatása van. A következő lépcsőben a debreceni egyetemen kopogtattunk, ahol klinikai vizsgálatok igazolták, hogy például térdkopásra közel azonos hatásfokkal működik a bentonit, mint más gyógyiszap. Ekkor néztük meg annak lehetőségét, hogyan lehetne a terméket gyógyiszapként használni és forgalmazni. Az EU előírások szerint természetes gyógytényező lehet a gyógyvíz, gyógyiszap, így mi ennek az engedélyeztetési folyamatába fogtunk, ami valóban hosszú folyamat volt, de 2019 júliusától hivatalos, hogy a nálunk bányászott bentonit megfelel a gyógyiszap kritériumainak.

Ma egyre inkább keresik az emberek a természetes gyógymódokat, sőt, a mindennapi életben is olyan termékeket, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak. A Mátra gyógyturisztikájában eddig a gyógyító klíma, a kénes víz, a mofetta voltak a legismertebb húzószavak. Ezek szerint hamarosan a kazári, erdőkövesdi gyógyiszap is ilyen márka lesz?

Igen, és ehhez levédettük a terméket, bizton állíthatom, ilyen összetevőjű termék nincs a világpiacon. Termékcsalád kifejlesztése a célunk, bizonyos adalékanyagokkal a termékek két vonala fejleszthető. Egyrészt az állatápoló szerek, ezekre a NÉBIH megadta a gyógyhatású termék megjelölést. Alapvetően cégünk ezzel alapozta meg piaci sikerét, a macskaalom gyártás volt az első termék, ezt követték a mancsápoló krémek. Érdekesség, hogy sokan számolnak be arról, hogy amikor az állat mancsát bekenik, sokszor megnyalják az állatok a talpukat, ami azt mutatja, hogy belsőleg is jótékony hatása van. Visszatérve az eredeti gondolathoz, a másik vonal a humán natúr kozmetikumok gyártása, ezek fejlesztése. Jelenleg is van kapcsolatunk már orvosi rendelőkkel, tagjai vagyunk a gyógyturisztikai klaszternek. A Magyar Szállodaszövetségen keresztül szeretnénk termékeinket ismertté tenni, tervezzük, hogy tagjai leszünk a gyógyfürdők szövetségének is. Említettük az elején, de érdemes még egyszer kiemelni, mintegy ötven féle elemet tartalmaz a bentonit, amely megadja a sejteknek azokat a makro- és mikroelemeket, melyek a megfelelő működésükhöz kell. Hangsúlyozom, a bentonit méregtelenítő, adszorbeáló hatását. Jelenleg kéz- és lábápoló termékek mellett arcápoló és hajápoló termékeinket is forgalmazzák elsősorban a gyógynövény üzletek. Itt megtalálható a bentonit agyagpor, amelynek felhasználása igen sokrétű, használhatjuk maszkként, krémként, de fürdővízhez keverve is hatásos.

Hamarosan az erdőkövesdi csoda talán mind több mátrai szálloda szolgáltatásában is megjelenik. A meglévő termékeik mellett mi lehet még a továbblépés?

Elkötelezettek vagyunk, hogy minél több termékben adjuk át a bentonit jótékony hatását. Ebben az évben szeretnénk a piacon megjelenni túrázó krémünkkel, ami azontúl, hogy a fáradt lábnak ad regeneráló hatást, ötvözzük egy kullancsriasztó anyaggal, így komplex módon segíti a kirándulókat. Másik krémünk a városnéző krém munkanéven fut. Mind többen járjuk a világot, autóbuszos programokkal itthon és nagyvilágban. Magam is tudom, egy-egy hosszú autóbuszos út után bizony sokat kell gyalogolni egy városnézés során, van, hogy kevés az idő, amikor szaporázni kell a lépteket. Mi ehhez adunk egy krémet, ami kényelmesebbé teszi ezeket a kirándulásokat.

 

Remélhetőleg hamarosan mind több üzlet polcain találkozunk majd termékeikkel és a turizmus is használja majd a gyógyiszapot. Elkötelezettségüket az elmúlt időszakban több kitüntetéssel ismerték el, legutóbb a Heves Megyei Iparkamara Korrekt Partner-díját, az elmúlt év novemberében pedig Prima-díjat kaptak magyar tudomány kategóriában Közép-Magyarország régióban. A családi vállalkozásban ma már mindhárom gyermek részt vesz, így a két fiú, András és Balázs mellett Judit lányuk, aki szintén tavaly vehette az Év Vállalkozója díjat.

Addig is, amíg várjuk a túrázókrém megjelenését, többi termékük saját webáruházukban elérhető az axibent.hu oldalon. Jelen sorok írója pedig alig várja, hogy a Kékes Online túraszakértőjének átadjon egy túrázókrémet és együtt kipróbálják egy kedvenc helyükön, az Eremény-tetőn.

 

2020. január 20.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás, Gál Gábor